Expoziție MNLR Iași la Veneția

Marți, 15 ianuarie 2019, Muzeul Național al Literaturii Române Iași va prezenta o expoziție itineranta la Veneția.

Expoziția „Lirică eminesciană ilustrată de Leonard Salmen va fi prezentată la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneția și va aduce în atenţia publicului o serie tematică de cărți poștale din patrimoniul MNLR Iași, însoțite de fragmente din poeziile ilustrate, în limba română și traducerea lor în limba italiană (traduceri de Ramiro Ortiz și Rosa del Conte).

Leonard Salmen a fost primul artist care a ilustrat lirica lui Mihai Eminescu. Era un grafician de origine poloneză care a locuit la Iași și la București, devenind cunoscut și apreciat în epocă pentru lucrările bazate pe opera eminesciană. Din 1898, el a realizat nu mai puțin de 179 lucrări, ilustrând 94 de poezii eminesciene. Operele sale sunt celebre în rândul pasionaților de cartofilie, însă au înregistrat și un enorm succes la public, încă de la lansarea lor.

Expoziția, curatoriată de Iulian Pruteanu și Dora Cană, poate fi vizitată la Galeria Nouă a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică, Cannaregio 2215, 30121 Veneția, în perioada 15-20 ianuarie 2019.

Tot la sediul IRCCU din Veneția va fi organizat Concursul „Caligrafii eminesciene”, la care vor participa copiii de naționalitate română din regiunea Veneto.

INFO

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică

Cannaregio 2215, 30121 Veneția

www.muzeulliteraturiiiasi.ro

PE ACEEASI TEMA:

Expoziție-eveniment la Roma: „Marele Război și Unificarea României. Un parcurs istoric și vizual la 100 de ani de la nașterea României Întregite”

Soarele negru la Roşia Montană

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

„Efectul Genovese” de Alina Nelega la TVR

VINO SÂMBĂTĂ LA IULIUS MALL IAȘI SĂ SĂRBĂTOREȘTI INAUGURAREA TUCANO COFFEE: CONCERT AFRICAN ORCHESTRA, PREMII ȘI DEMONSTRAȚII BARISTA

”În pași de poezie” la CCS Iasi

Live de la Opera Bastille – ”Lacul Lebedelor”

Scrie un comentariu: