Expoziție MNLR Iași la Veneția

Marți, 15 ianuarie 2019, Muzeul Național al Literaturii Române Iași va prezenta o expoziție itineranta la Veneția.

Expoziția „Lirică eminesciană ilustrată de Leonard Salmen va fi prezentată la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneția și va aduce în atenţia publicului o serie tematică de cărți poștale din patrimoniul MNLR Iași, însoțite de fragmente din poeziile ilustrate, în limba română și traducerea lor în limba italiană (traduceri de Ramiro Ortiz și Rosa del Conte).

Leonard Salmen a fost primul artist care a ilustrat lirica lui Mihai Eminescu. Era un grafician de origine poloneză care a locuit la Iași și la București, devenind cunoscut și apreciat în epocă pentru lucrările bazate pe opera eminesciană. Din 1898, el a realizat nu mai puțin de 179 lucrări, ilustrând 94 de poezii eminesciene. Operele sale sunt celebre în rândul pasionaților de cartofilie, însă au înregistrat și un enorm succes la public, încă de la lansarea lor.

Expoziția, curatoriată de Iulian Pruteanu și Dora Cană, poate fi vizitată la Galeria Nouă a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică, Cannaregio 2215, 30121 Veneția, în perioada 15-20 ianuarie 2019.

Tot la sediul IRCCU din Veneția va fi organizat Concursul „Caligrafii eminesciene”, la care vor participa copiii de naționalitate română din regiunea Veneto.

INFO

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică

Cannaregio 2215, 30121 Veneția

www.muzeulliteraturiiiasi.ro

PE ACEEASI TEMA:

10 muzee literare ieșene deschise la Noaptea Muzeelor 2019

Ziua Internațională a Cărții la MNLR Iași

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Noaptea Muzeelor 2019 / CMN MOLDOVA Iasi

Tradițiile Iașului: „Iași – elemente de identitate vizuală”

13 ani de ROCK’N’IAȘI

Atelier Leadership și Inovație pentru Viitor | 29 mai 2019 | Fab Lab Iași

Scrie un comentariu: