Expoziție la centenarul Bojdeucii lui Ion Creangă

Replici ale păpușilor din spectacolele realizate de Teatrul Luceafărul după scrierile lui Ion Creangă vor fi expuse, începând de vineri, 13 aprilie, în spațiul muzeal al Bojdeucii lui Ion Creangă din Țicău, sub genericul “Amintirile copilăriei: păpuși și personaje”, în cadrul manifestărilor organizate cu această ocazie de Muzel Național al Literaturii Române din Iași.

Un proiect de cursă lungă al instituției pentru copii și tineret din Iași este Integrala Creangă, o reverență artistică pe care trupa o face celui mai important scriitor român pentru copii, propunându-și să includă în repertoriul său permanent cât mai multe dintre lucrările literare ale povestitorului.

La împlinirea a 100 de ani de la crearea primului muzeu memorial din țara noastră, Bojdeuca din Țicău, la 15 aprilie 1918, Teatrul Luceafărul va reuni o serie cu câteva dintre cele mai cunoscute personaje din poveștile și povestirile lui Ion Creangă, așa cum au fost ele imaginate de creatori de teatru: Nică, din Amintiri din copilărie; Omul leneș, din Povestea unui om leneș; Fata Babei, Fata Moșneagului, Baba, Moșneagul din Fata Babei și Fata Moșneagului; Cocoșul din Punguța cu doi bani; Ursul și Vulpea din Ursul păcălit de vulpe; Capra și iezii săi, din Capra cu trei iezi etc.

Producțiile teatrului ieșean inspirate de universul ficțional al lui Ion Creangă s-au bucurat de un succes enorm, atestat, de pildă, de faptul că Punguța cu doi bani (regia Constantin Brehnescu, scenografia Axenti Marfa, cu Doina Iarcuczewicz și Viorel Vîrlan) se menține pe afiș de aproape trei decenii, iar Capra cu trei iezi (regia Ion Ciubotaru, scenografia Mihai Pastramagiu, cu Mariana Teleman, Carmen Mihalache, Ioana Iordache, Elena Zmuncilă, Ileana Ocneanu) a făcut și ample turnee în străinătate, jucându-se în Spania, Portugalia, Italia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în română, italiană, spaniolă și engleză.

Secvențe din spectacolele pe care publicul le poate viziona în cele două săli ale Luceafărului vor acompania vizual expoziția, care va rămâne la Bojdeucă până la toamnă. Vernisajul va avea loc vineri, de la ora 12,30.

Teatrul Luceafărul continuă să lucreze la Integrala Creangă, cu noi proiecte. La unul încep repetițiile chiar în aceste zile – Amintiri din copilărie, iar premiera este programată pentru 1 Iunie.

INFO

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi

Str. Grigore Ureche nr. 5 Iaşi

Telefon: 0232-212662

E-mail: teatrul_luceafarul@yahoo.com

Web:www.luceafarul-theatre.ro‎

FBwww.facebook.com/teatrul.luceafaruliasi

PE ACEEASI TEMA:

„Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Luptă și suferință”, prezentată la Palatul Culturii din Iaşi

Expoziția „Suveniruri din capitala de altădată. Obiecte ale diplomaților români în patrimoniul cultural ieșean”

Sunteti invitati la aniversarea “enduranch”!

Expozitia ”Prey4ME”, semnată Larissa Danilov

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Mario Lucaci, recital în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”

Festivalul Național de Literatură pentru Copii „Ion Creangă”, ediția a X-a

Fiica lui Dem Rădulescu debutează în cinema cu rolul din Urma. Proiecție specială la Iași.

Expoziție de pictură contemporană realizată de artiști români și britanici: „Dincolo de alte orizonturi”

Scrie un comentariu: