Expoziție-eveniment la Roma: „Marele Război și Unificarea României. Un parcurs istoric și vizual la 100 de ani de la nașterea României Întregite”

Marți, 2 octombrie 2018, ora 17.30, în sălile monumentale ale Museo Centrale del Risorgimento – Complesso del Vittoriano (Via dei Fori Imperiali), Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistă de la Veneția, Muzeul Național de Istorie a României și Museo Centrale del Risorgimento a Roma, celebrează Centenarul Marii Uniri prin organizarea expoziției-eveniment „Marele Război și Unificarea României. Un parcurs istoric și vizual la 100 de ani de la nașterea României Întregite”.

Programul de vizitare a expoziției este de marți până duminică în intervalul orar 10:00-18:30 Expoziția va fi deschisă până pe 31 octombrie 2018. Intrarea este gratuită.

Integrându-se în suita de manifestări care au comemorat la nivel european 100 de ani de la Marele Război dar punând în valoare cu precădere momentul Marii Uniri a României, această expoziție istorico-documentară este parte din mesajul pe care generația noastră este datoare să îl transmită generației copiilor noștri: cel al datoriei memoriei.

Memoria celor care își sacrifică viața pentru realizarea idealurilor lor naționale, pentru a-și apăra patria, pământul, dar și memoria fragilității păcii. De altfel, comemorarea celor căzuți în campaniile din Marele Război trebuie să aducă în conștiința popoarelor europene și a umanității în genere efemeritatea existenței, precum și necesitatea unor eforturi conjugate pentru protejarea valorilor umane.

Întrucât pe 1 decembrie 2018 noi, românii, sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, avem datoria de a le reaminti tinerilor, dar și prietenilor noștri, că statul român care a rezultat după unificare nu a fost un cadou al istoriei, ori consecința unei lupte între marile puteri ale vremii. Idealul Unirii a fost realizat cu sacrificiul suprem a peste 800 de mii de oameni, dar și cu efortul diplomatic semnificativ al generației de atunci.

Parcursul complex al românilor în Primul Război Mondial până la împlinirea Marii Uniri va fi ilustrat și documentat în această expoziție, pregătită de specialiștii de la Muzeul Național de Istorie a României și de la Accademia di Romania in Roma. Expoziția cuprinde un itinerar foto-documentar al participării României la prima conflagrație mondială, între 1916-1918, ce a condus la unificarea țării, precum și o sugestivă selecție de obiecte istorice (drapele de luptă; uniforme de campanie ale familiei regale și costume de ceremonie ale unora dintre personalitățile de marcă ale epocii, militari, diplomați și oameni de cultură; decorații și brevete, etc.) și de replici ale uniformelor de campanie ale Armatei Române, mărturii ale acestei „transformări fundamentale a României, petrecute acum un veac, ale cărei efecte sunt vizibile până astăzi” (cfr. prof. Francesco Guida).

Organizatori: Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma și InstitutulRomân de Cultură și Cercetare Umanistă de la Veneția; Muzeul Național de Istorie a României din București, Museo Centrale del Risorgimento a Roma, Departamentul de Științe Politice al Universității Roma Tre și Ambasada României în Republica Italiană.

Texte de: prof. Francesco Guida și Cornel Ilie

INFO

Institutul Cultural Român

www.icr.ro/roma

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: