Expoziție de GRAVURĂ și DESEN la Galeria Dana / ATENA-ELENA SIMIONESCU

ATENA-ELENA SIMIONESCU, creatoare de o mare consecvenţă stilistică şi conceptuală, aduce pe simezele Galeriei DANA o expoziţie eveniment, “REMEMBER”, o dublă întâlnire între memoria recuperatoare a timpului şi memoria metaforă, cu accent pe tipologizarea umanului.

Artista reconstruieşte trecutul şi avertizează cu privire la viitor, prin straturile ce se întrepătrund, elementele din variate lumi se conjugă ideatic pentru a anima spaţiul, în timp ce fragmente juxtapuse din instrumentarul amintirilor personale interferează pentru a crea imaginea-temă, o continuă metamorfoză cu valenţe istorice şi umane, de la cotidian la atemporal şi fantastic, de la micro la macro.

Pentru Atena-Elena Simionescu, memoria este „scribul sufletului” (Aristotel), suflet ce la rându-i redefineşte frumosul prin interpretarea triadei “phantasia”, “aisthesis” şi „nous”. Citite la o primă lectură ca relaţii poetice, lucrările Atenei Simionescu dezvăluie un substrat valorizator, un dialog cu privitorul ce depăşeşte structura şi forma şi implică valoarea morală a recuperării amintirilor. Deşi aparent neatinse de legile unei continue şi imperioase curgeri, personajele artistei aparţin, pe de o parte, istoriei umanului, extrăgând din cenuşa timpului eroi ai războiului, prinşi între două lumi, într-o realitate dublă şi sfâşietoare, eternizaţi prin legătura cu pământul şi, pe de altă parte, unei naraţiuni cu ample ramificaţii în istoria vizualului (a curentelor şi tendinţelor ce s-au imprimat în memoria colectivă), în mitologie, pentru a proiecta şi analiza universalitatea experiențelor umane, a himerelor ce le succedă prin anumite imagini-simbol.

Cu un vast bagaj cultural ce îi permite să creeze cu uşurinţă un arc peste timp, Atena-Elena Simionescu operează cu elementele unei realităţi infinite, înregistrând timpul din perspectiva fragilităţii existenţei umane, a naturii ca fiinţă autonomă, a obiectul ca semn, a semnului ca semnificant al existenţei. (dr. Maria Bilașevschi, critic de artă)

Curator: Smaranda Bostan / Credite fotografice: Theodora Stanciu

INFO

Galeria de artă DANA

Adresa: Str.Prof Petru Cujba nr.17, Iasi

Telefon:0332 144 821; Mobil:0740 193 661

Email: office@danagallery.ro

Program: luni-vineri: 10:00-18:00, sambata: 10:00-13:00

Web: www.danagallery.ro

FB: www.facebook.com/GaleriileDeArtadana

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: