Expozitie de fotografie si sculptura in lemn @Galeria de Arta ”Labirint”

sculptura si fotografie-ursachi

Casa de Cultură “Mihai Ursachi” Iaşi, Clubul Fotografilor Iaşi, Asociaţia de Iniţiativă Democratică şi Ecologică „Eudemos” si Asociaţia “Art-Meşteşugurile Prutului” va invita la Galeria de Artă “Labirint” – Parcul Copou la expoziţia de fotografie și sculptură în lemn <<Printre umbre și “lighioane”>>

Expun: Constantin Ciobanu – fotografie, Toader Ignătescu – sculptură în lemn. Vernisajul va avea loc luni, 26 octombrie 2015, ora 18:30, Sala “Diotima. Perioadă de expunere: 26 octombrie – 15 noiembrie 2015.

Asocierea umbrei cu viața poate fi regãsitã în numeroase culturi strãvechi (greacã, egipteanã, s.a.). Există credința că odată ce trupul dispare, umbra transcede și devine independentă. După acest moment de transformare, umbra obține capacitatea de a însufleți un loc, de a face nemuritor sufletul alături de zei sau de a exista pe un tărâm al bucuriei eterne.

Adeseori, umbra este asociată cu un „eu”, imaterial, ca o ipostază a morții, care însoțeste omul sau orice altă făptură, care are o astfel de proiecție în prezența unei surse de lumină. În cultura românească, acest tip de asociere a umbrei cu sufletul, a dat naștere unei profesiuni neobișnuite (redusă azi la nivel simbolic), ai cărei practicanți erau numiți „vânzători de umbre”. Aceștia se ocupau cu măsurarea pe ascuns a umbrei oamenilor, pe care mai apoi o vindeau zidarilor ca „jertfă pentru zidire”. De la astfel de perspective, dar și de la altele mai mult sau mai puțin “științifice”, a plecat ideea prezentului proiect.

Expoziţia  aduce în fața privitorului două tipuri de meșteșuguri: cel al sculpturii în lemn și cel al fotografiei, iar tema centrală oscilează între zbaterea umbrelor de a-şi regăsi propriul “eu” – surprinsă de către fotograf (Constantin Ciobanu) – și încercările “lighioanelor” de a reveni la viată, prin intermediul energiei insuflate de către meșterul cioplitor (Toader Ignãtescu din Suceava).

Prin alăturarea inedită de fotografii monocolore și lucrări sculpturale din lemn (“lighioane” cioplite din crengi şi rădăcini, bote ciobăneşti, măşti caricaturale din lemn), autorii doresc să creeze o atmosferă aparte, uneori veselă, alteori contemplativă, ciudată câteodată sau misterioasă, care să îndemne privitorul la meditație.

Vă aşteptăm pentru a vernisa împreună expoziţia de sculptură în lemn şi fotografie şi pentru a schimba impresii despre “umbre și «lighioane»”.

Mediatizare: Constantin Ciofu

INFO

Galeria de Artă ”Labirint”

Parcul Copou, Casa de Cultura ”M. Ursachi”

www.culturacopou.ro

www.facebook.com/culturacopou

www.facebook.com/clubulfotografiloriasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: