Expozitie de fotografie Mihai Potirniche: “Amintiri. Portrete. Ritmuri”

Potarniche_Mihai_Afis_Iasi_2015m

Casa de Cultură “Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, Clubul Fotografilor Iaşi, Galeria de Artă “La Gard” si Galeria de Artă “Labirint” va invita la expozitia de fotografie “Amintiri. Portrete. Ritmuri” apartinand artistului fotograf Mihai Potârniche.

La vernisajul care a avut loc pe data de 26 august autorul basarabean a prezentat  în Iaşi două albume recente:

  • Mihai Potârniche: “Acasă. Revenire” (Editura Princeps, Chişinău, 2011) şi
  • Mihai Potârniche: “Antologia fotografiei basarabene” (Editura Princeps, Chişinău, 2014).

Perioadă expoziţională: luni, 24 august 2015 – sâmbătă, 12 septembrie a.c.

DESPRE

Mihai Potârniche este o personalitate artistică cunoscută în Republica Moldova şi peste hotarele acesteia pentru contribuţia remarcabilă la dezvoltarea şi difuzarea culturii naţionale. Desfăşoară o activitate susţinută de artist-fotograf şi fotojurnalist care se întinde peste aproape cinci decenii. De la începutul anilor 1970, desfăşoară o activitate ca artist-fotograf şi fotojurnalist. Publică masiv în presa timpului din RSSM, URSS şi alte ţări.

Timp de zece ani s-a produs în calitate de fotoreporter în cadrul uneia dintre cele mai mari agenţii de ştiri din lume – TASS, fiind pe tot parcursul nominalizat ca „Cel mai bun fotojurnalist al anului”, titlu de mare prestigiu în spaţiul fostei URSS.
Începînd cu anii 1990 şi pînă în prezent, a fost martor şi a surprins imagini representative de la evenimentele care s-au derulat în Republica Moldova, astfel încît poate fi numit cronicar fidel al istoriei moderne a statului Republica Moldova.

Mihai Potârniche a contribuit considerabil la sporirea în lume a vizibilităţii Republicii Moldova – atât prin expoziţiile de fotografie (Bacău, Baku, Bârlad, Bruxelles, Bucureşti, Chişinău, Die, Iaşi, Kiev, Negreşti – Oaş, Nyiregyhaza, Odesa, Oradea, Paris, Piatra Neamţ, Sighetu Marmaţiei, Strasbourg, Vaslui, Varşovia), prin albumele al căror autor şi coator este (Acasă. Amintiri.., Acasă. Portretele pământului, Acasă. Ardere. Frământ. Renaştere, Acasă. Revenire, Ştefan, Republica Moldova. Panoramic, Trandafir de la Moldova, Republica Moldova. Patrimonial ş.a.; în total, peste50 de lucrări), cît şi prin colaborările la publicaţiile din numeroase ţări. În acest context este de menţionat aportul său la constituirea patrimoniului documentar şi artistic al ţării.

Mihai Potârniche este unul dintre autorii şi coordonator al lucrării cu profunde rezonanţe în istoria recentă – albumul Parlamentul Independenţei, care pune în valoare contextul social-politic, premizele şi actul propriu-zis al declarării independenţei de stat a Republicii Moldova.

În cadrul Agenţiei „Moldpres”, Mihai Potârniche a demonstrat profesionalism la cotă maximă şi a educat o întreagă pleiadă de fotoreporteri. De fapt, poate fi considerat fondator al şcolii naţionale de artă fotografică. Este un explorator asiduu al istoriei fotografiei, de la începuturi pînă în prezent, în arealul basarabean, investigaţiile în domeniu fiind fructificate în lucrarea de pionerat Antologia fotografiei basarabene.

Pe parcursul anilor lucrările sale au fost distinse cu numeroase premii naţionale şi internaţionale.

INFO

Casa de Cultură “Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi

B-dul Carol I, Parcul Copou,

Facebook Event

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

1 comentariu la “Expozitie de fotografie Mihai Potirniche: “Amintiri. Portrete. Ritmuri””

  1. Mihaela says:

    Se organizeaza destul de multe evenimente de acest tip in Iasi fata de alte orase – felicitari organizatorilor!!

Scrie un comentariu: