Expozitie de fotografie la Galeriile Cupola: “Himalaya”, Ionel Onofras

Uniunea Artistilor Plastici din Romania – Filiala Iasi vă invita la vernisajul expozitiei „Himalaya”, a artistului fotograf Ionel Onofras. Acesta va avea loc marti, de la ora 17.00, la Galeriile „Cupola” de pe strada Cuza Vodă, nr. 2.

Fotograful Ionel Onofras este un temerar, primul artist din zona Moldovei care a surprins frumusetile Himalayei prin lentila unui profesionist, putându-i număra pe degetele unei mâini pe ceilalti fotografi români care s-au avântat spre „acoperisul lumii”.

Fotografiile, 50 la număr, transmit plăcerea călătoriei, entuziasmul aventurii, purtându-l pe privitor dintr-un loc în altul, simtind imaginile prin ochii artistului călător.

Artistul ne invită să îi urmărim traseul intim, să pătrundem în ritmul diferit al vietii umane din acesti munti, viată care de mult nu mai este izolată, fiind expusă diferitelor forte de schimbare caracteristice lumii contemporane. Ionel Onofras descoperă însă umanitatea în spatii si chipuri neasteptate; frumusetea oamenilor emană din bucuria cu care îsi trăiesc existenta, o frumusete nealterată de prezenta călătorului.  De o compozitie imaculată, ce emerge dintr-o riguroasă planificare si răbdare, de la asteptarea celei mai bune lumini naturale asupra vârfului montan, la obiectele surprinse într-un moment anume, imaginile rezultate evocă spiritul locului si al oamenilor lui, explicând relatia dintre om si natură, asternând fragmente de poveste.

DESPRE

Fotograful Ionel Onofras este un temerar, primul artist din zona Moldovei care a surprins frumusetile din Himalaya prin lentila unui profesionist, putându-i număra pe degetele unei mâini pe ceilalti fotografi care s-au avântat spre „acoperisul lumii”

Expozitia lui Ionel Onofras arată explorarea de către fotograf a unui teritoriu adesea numit „între cer si pământ”, oferind o imagine captivantă a unei lumi îndepărtate prin portrete, peisaje, elemente arhitecturale. Artistul ne invită să îi urmărim traseul intim, să pătrundem în ritmul diferit al vietii umane din acesti munti, viată care de mult nu mai este izolată, fiind expusă diferitelor forte de schimbare caracteristice lumii contemporane. Cu toate acestea, lumea surprinsă prin ochii copiilor, a călugărilor, mamelor, cersetorilor, serpasilor, ne invită să visăm, să ne încântăm privirea cu bucuria si simplitatea lor autentică.

Pentru majoritatea dintre noi, fotografia de călătorie surprinde previzibila frumusete a unui răsărit, a solitudinii unui munte, însă Ionel Onofras descoperă frumusetea în cele mai neasteptate locuri. La o primă impresie, fotograful se lansează cu această expozitie pe calea adesori explorată, cea a fotografiei de călătorie. Spunând aceasta ne putem întreba care poate fi în acest moment conditia fotografului care vrea să surprindă imagini într-o călătorie pe care el (dar si privitorii) ar putea-o considera ca fiind „initiatică”. În această expozitie descoperim cu surprindere că fotograful Ionel Onofras imortalizează peisajele montane de o incontestabilă splendoare, dar care, în mod paradoxal sunt dublate de un alt fel de „măretie”. Doar aparent aceste fotografii ar dori să surprindă vastele întinderi ale muntilor, soarele si norii care la mângâie culmile, pentru că, într-un fel, aceste mari întinderi rămân pe fundal iar în prim plan ajunge o realitate imediată, o nouă descoperire. Ne dăm seama că în prezent călătorul este lipsit de posibilitatea de a descoperi noi teritorii, asa cum au avut privilegiu călătorii descrisi în epopeile Greciei antice, până la jurnalele de călătorie ale secolului al-XVIII-lea. Lipsit de această posibilitate, dar ca un adevărat explorator (înzestrat si cu calităti de poet), Ionel Onofras se apleacă spre un alt fel de descoperire: descoperirea umanitătii, deseori în spatii si chipuri neasteptate. Frumusetea oamenilor emană din bucuria cu care îsi trăiesc existenta, o frumusete nealterată de prezenta călătorului, atemporală.

De o compozitie imaculată, ce emerge dintr-o riguroasă planificare si răbdare, de la asteptarea celei mai bune lumini naturale asupra vârfului montan, la obiectele surprinse într-un moment anume, imaginile rezultate evocă spiritul locului si al oamenilor lui, explicând relatia dintre om si natură, asternând fragmente de poveste. Lumina ce cade pe piscurile înzăpezite, surprinse atât la răsărit cât si la apus, nu crează doar un contrast între umbră si lumină, ci o senzatie de liniste, de absolut. Ionel Onofras stie să aprecieze frumusetea naturală a razelor soarelui asupra unui pământ neatins de „civilizatie”.

Trecând prin si surprinzând asezări mici si concentrate, din ce în ce mai risipite odată cu ascensiunea sa pe munte, la figuri umane care trădează doar în aparentă greutătile vietii într-un climat aspru, la peisaje de-a dreptul maiestuoase, fotograful extrage si amplifică culorile asa cum le-a găsit în acest colt de univers atins doar din mers de fiecare călător, Himalaya.

Aflati mai multe despre calatoria in Himalaya:  AICI

INFO

Galeriile Cupola

Str. Cuza Voda 2

Ionel Onofras

www.onofras.ro/

www.facebook.com/ionel.onofras

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

1 comentariu la “Expozitie de fotografie la Galeriile Cupola: “Himalaya”, Ionel Onofras”

  1. Pingback: Expoziţia de fotografie “Himalaya” | Yet Another Photography Blog

Scrie un comentariu: