Expoziţie de fotografie „Amintiri despre Cernobîl”

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, Clubul Fotografilor Iași si Galeria de Artă “La Gard” va invita la expoziţia colectivă de fotografie ”AMINTIRI DESPRE CERNOBÎL”.

Expun: Florin Aioanei, Mihaela Ajităriți, Nicu Apostu, Ghenadie Cebanu, Cristian Lipovan, Tudor Mazilu. Perioada expoziţională: 2 – 27 martie 2020. Vernisaj: sâmbătă, 14 martie 2020, ora 17:00, Sala „Diotima” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi”

26 aprilie 1986, o serie de explozii au distrus reactorul și clădirea celui de-al patrulea bloc energetic de la centrala atomoelectrică de la Cernobîl.

Iar acum imaginați-vă un bloc turn, gol. Un bloc fără locatari, dar cu lucruri, mobilă, îmbrăcăminte pe care nimeni nu le va mai putea folosi niciodată. Pentru că acest bloc se află la Cernobîl.

Cernobîlul a devenit cea mai mare catastrofă tehnologică a secolului XX,  dar este înainte de toate o catastrofă a timpului.

Și cu toate astea, după nu foarte mulți ani, zona a devenit turistică. În mai 2019, după 33 de ani de la tragedie, 5 membrii ai Clubului Fotografilor Iași au vizitat Cernobîlul.

Livezile și salcâmii erau în floare, iarba verde strălucea veselă în soare. Păsările cântau. O lume așa de cunoscută…. Primul gând : totul e la locul lui, totul e neschimbat, aceeași apă, aceiași copaci. Și forma, și culoarea, si mirosul lor.

Nici bine nu am ajuns ni s-a explicat să nu rupem flori, să nu stăm pe pamânt, să nu bem apă de izvor.

Radiația nu se vede, nu are miros și nici sunet. E imaterială. Bipăitul dozimetrului din mâna ghidului ne trezea totuși la realitate. Ce am găsit la Cernobîl? Lucruri fără oameni, peisaje pustii, drumuri spre nicăieri.

De ce am început să fotografiez? Pentru că nu-mi ajungeau cuvintele…” Viktor Latun – fotograf

Afiș: Florin Aioanei. Text: Mihaela Ajităriți

INFO

Galeria de Arta ”La Gard”

clubulfotografiloriasi.ro

www.facebook.com/clubulfotografiloriasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: