Expozitie de benzi desenate realizate în limba flamandă de Marc Sleen

afis-NERO-Palat
Ambasada Regatului Belgiei în România şi Complexul Muzeal Naţional « MOLDOVA » Iaşi organizează la Palatul Culturii, în aripa vestică, la parter, expoziţia Nero, care reuneşte benzi desenate realizate în limba flamandă de Marc Sleen.

Acestea au apărut în perioada 1947 – 2002 în mai multe cotidiene belgiene, primul dintre acestea fiind De Nieuwe Gids. Denumirea iniţială, Aventurile Detectivului Van Zwam, sub care benzile desenate au fost prezentate publicului a fost schimbată în Aventurile lui Nero după ce personajul Van Zwam întâlnește cu prilejul primei sale aventuri un alt personaj, care se credea a fi împăratul Nero. Deşi trezit ulterior la realitate, lumea a continuat să îl numească Nero, seria apărând timp de 55 de ani în ritmul de 2 strip-uri pe zi.

Autorul acestor benzi desenate, Marc Sleen, al cărui nume real, neanagramat, este Marcel Neels, s-a născut pe 30 decembrie 1922 în Belgia, la Gentbrugge, în apropiere de Gand, fiind astăzi considerat unul din cei patru părinţi ai benzii desenate flamande, alături de Willy Vandersteen, Bob de Moor şi Jef Nys. Drept recunoaştere a îndelungatei sale cariere, Marc Sleen a fost înnobilat de Regele Albert II, cu titlul de cavaler, în 1997. În 1989 a intrat în Cartea Recordurilor pentru longevitatea seriei de benzi desenate, tot în 1989 Poşta din Belgia a emis timbre cu personajul Nero, în 1993 a primit premiul „Bronzen Adhemar” al Comunităţii Flamande pentru benzi desenate, iar în 2005 a fost inclus în lista „celor mai mari 111 belgieni”.

Expoziţia Nero va putea fi vizitată timp de o lună la Palatul Culturii, ca parte a celui de-Al 5-lea Forum al cooperării descentralizate România – Belgia ce se va desfăşura la Iași, în perioada 5-7 noiembrie 2015, fiind organizat de Primăria Municipiului Iași, Ambasada României în Regatul Belgiei, Ambasada Regatului Belgiei în România, Actie Dorpen Roemenië Vlaanderen, Opération Villages Roumains Wallonie-Bruxelles, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, The Open Network for community development şi Consiliul Județean Iași.

Vernisajul va avea loc joi, 5 noiembrie 2015, în intervalul orar 14.30-15.30, la Palatul Culturii.

INFO

Complexul National Muzeal ”Moldova”

www.muzeul-moldova.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: