Expozitie de arta romaneasca la Varsovia: “A FEW GRAMS OF RED, YELLOW, BLUE”

În perioada 10 martie – 8 iunie 2014, Centrul pentru Artă Contemporană Zamek Ujazdowski va găzdui cea mai mare expozitie de artă contemporană românească organizată de-a lungul vremii în Polonia, o manifestare de o anvergură si valoare speciale, care face onoare deosebită culturii române si institutiei care o reprezintă în capitala poloneză – Institutul Cultural Român de la Varsovia.

Pentru a lua parte la expozitie au fost invitati artisti ai tinerei generatii, care începând din anul 2000 au început să-si manifeste foarte pregnant prezenta pe scena artistică, locală si internatională. Generatia creatorilor români cu vârste de 30-40 de ani s-a maturizat în perioada comunistă, a fost martoră a descompunerii si căderii sistemului, a resimtit invazia bruscă si efectele culturii de consum în societatea românească; toate acestea le-au furnizat artistilor o perspectivă specială, din care abordează reflectia artistică si formulează comentarii pe tema schimbărilor observate.

Creatorii alesi provin în principal din două centre culturale, Bucuresti si Cluj, cu toate că o parte din ei locuiesc deja de ceva vreme în afara tării. Tema principală a expozitiei este reflectia artistică asupra României contemporane, asupra prezentului ei, strâns legat de istoria recentă, de asemenea construirea identitătii, atât individuale, cât si colective. Aceste motive sunt vizibile în creatia tinerilor artisti români la diferite niveluri ale discursului critic: raportarea la trecut, la traditia artistică sau abordarea problemelor sociale actuale. Creatia acestor artisti este caracterizată de o atitudine conceptuală puternică, în timp ce fiecare dintre ei, în felul său, demonstrează ideile si fenomenele care îl interesează. Lucrările lor îmbină autenticitatea deciziilor artistice cu maturitatea operării cu limbajul mediului ales – pictură, sculptură, instalatie, performance, video.

Lista artistilor ale căror lucrări vor alcătui ampla expozitie de la Varsovia, curatoriată de Ewa Gorządek, îi cuprinde pe: Anca Benera & Arnold Estefan, Apparatus 22, Mihut Boscu Kafchin, Irina Botea, Cătălin Burcea, Mircea Cantor, Radu Cioca, Radu Comsa, Radu Cioca, Adrian Ghenie, Maxim Liulca, Ioana Nemes, Alex Mirutziu, Anca Munteanu Rîmnic, Ciprian Muresan, Vlad Nancă, Cristian Rusu, Serban Savu, Răzvan Sădean, Mona Vătămanu & Florin Tudor.

Spatiul Castelului Ujazdowski va găzdui, de asemenea, o expozitie conexă, concepută de Victor Man, purtând titlul Álmoskönyv/Cartea visului, cuprinzând lucrări ale artistilor Stefan Bertalan, Nagy Albert, Incze Ferenz, Miklóssy Gábor, Kancsura István, Fülöp Antal Andor, Anna-Bella Papp, Zoltán Huszárik.

Vernisajul evenimentului din 10 martie, conceput extrem de original si spectaculos, va fi marcat de o desfăsurare de forte impresionantă – invitarea majoritătii artistilor si a unor manageri de galerii din România, care îi au în portofoliu pe artistii prezentati, organizarea unei receptii si a unui concert sustinut de trupa românească de muzică electronică Karpov not Kasparov (Eduard Gabia & Valeriu Borcos). Un alt element inedit din deschidere va fi performance-ul conceput de Alex Mirutziu în colaborare cu artistul Elias Merino, cu titlul Scotopolitic Objects #2 pentru cinci performeri si un impromptu electroacustic.

Expozitia va fi deschisă publicului până în data de 8 iunie a.c. si va reprezenta un element central al programului varsovian din Noaptea Galeriilor 2014 (17-18 mai). Amplul eveniment este unul dintre proiectele majore pregătite de Institutul Cultural Român de la Varsovia în 2014.

INFO

csw.art.pl

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: