Expozitie cu descoperirile arheologice de la Palas

Din 5 mai 2011, iesenii vor putea afla mai multe despre evolutia istorica a centrului actual al orasului. O parte din recentele descoperiri arheologice facute in perimetrul Palas – amplasat pe gospodaria fostei Curti Domnesti – se vor regasi la primul etaj din Iulius Mall, intr-o expozitie permanenta.

Pasionatii de arheologie pot viziona ilustratii cu descoperirile care prezinta valoare istorica pentru cercetatori, precum si diferite obiecte, veritabile marturii ale vietii medievale si post-medievale din acest areal.

Iesenii si turistii vor vedea imagini cu traseul fundatiilor de piatra ale grajdului Curtii Domnesti din vremea lui Vasile Lupu, ramasite ale lacului domnesc (olane, havuz, foisor), fortificatii ale curtii (fragmente din zidurile exterioare si dintr-un turn de paza), componente ale instalatiilor hidraulice (detaliu cu o roata de lemn folosita la ridicarea apei) si fundatii ale caselor targovetilor. In plus, expozitia cuprinde ilustratii care evidentiaza evolutia Curtii Domnesti de la Iasi pana la actuala cladire blazon care adaposteste Palatul Culturii, precum si vederi ale orasului din secolele XIX si XX.

Elementele aparte ale expozitiei Palas le reprezinta o serie de monede din argint si din arama, care circulau in Tarile Romane in epoca moderna, precum ruble, copeici, poltini si kreuzeri. Acestea vor fi expuse alaturi de piese de ornament exterior care faceau parte din stema domnitorului, datand din secolul XIX, cani si sfesnice de secol XVII si XVIII si cahle nesmaltuite (teracote) care imbracau sobele din incaperile Curtii Domnesti. Deosebit de atractive sunt si pipele din ceramica, primele ustensile intrebuintate la fumat, de provenienta turceasca. Toate exponatele au fost scoase la lumina datorita amplelor lucrari de descarcare arheologica facute la Palas.

Expozitia care invita iesenii sa redescopere istoria orasului lor va ramane in Iulius Mall pana la inaugurarea complexului multifunctional. Vestigiile vor fi conservate la Palas in situ, inserate in zidurile cladirilor sau in pardoseli, vor fi expuse in gradina publica, precum si intr-un spatiu special amenajat.

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: