Expoziția „Veranda cu flori de zăpadă“ a artistului Constantin Flondor la Galeria ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena, în colaborare cu Galeria : B A R I L din Cluj-Napoca, prezintă în perioada 14 februarie – 16 martie, la Galeria ICR Viena, expoziţia „Veranda cu flori de zăpadă“ a artistului Constantin Flondor.

Vernisajul va avea loc la sediul Institutului în data de 14 februarie, de la ora 18.30, în prezenţa lui Constantin Flondor şi a curatorului expoziţiei, Sorin Neamţu. În cadrul evenimentului va fi lansat albumul bilingv Veranda cu flori de zăpadă / The Snow Flower Veranda (concept grafic: Sorin Neamţu, traducere din limba română în limba engleză: Rareş Moldovan) publicat la Editura Institutului Cultural Român (2017).

Expoziția „Veranda cu flori de zăpadă“ a artistului Constantin Flondor a fost prezentată în perioada 31 martie – 24 aprilie 2016 la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, fiind organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Galeriei : B A R I L.

„[…] dincolo de plăcerea sesizării unor subtilităţile picturale şi expresive, expoziţia oferă ocazia unor meditaţii asupra raporturilor ce ţin de aparenţă şi esenţă, pentru descoperirea cărora pictura nu este doar instrumentul cu care operează, ci şi mediul predilect de etalare.“ (Sursa: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca)

Constantin Flondor (n. 1936, Cernăuți) este unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani români; trăieşte şi lucrează în Timişoara. Începând cu anul 1967 a expus atât în ţară cât şi în străinătate (Berlin, Düsseldorf, Nürnberg, Oslo, Bologna, Bethonvilliers, Maastricht, Eindhoven, Budapesta, Szeged, Odessa, Vatican, Bruxelles, Viena) şi a făcut parte din grupurile artistice 111 şi Sigma, iar începând cu 1985 din grupul Prolog, alături de Paul Gherasim, Mihai Sârbulescu, Horea Paştina, Ion Grigorescu şi Christian Paraschiv. A fost distins cu Premiul „Ion Andreescu“ al Academiei Române în anul 2006, Ordinul „Meritul Cultural“ în anul 2004 şi Marele Premiu al Uniunii Artiştilor Plastici pentru întreaga activitate în anul 2003. Lucrările sale fac parte din prestigioase colecţii muzeale şi particulare din ţară şi străinătate. Recent, lucrările artistului Constantin Flondor au fost expuse la standul JECZA Gallery (Timişoara) în cadrul celei de-a treia ediţii viennacontemporary, târgul internaţional de artă contemporană din Viena, cu un focus pronunţat asupra artei central şi est-europene (21-24 septembrie 2017). De asemenea, Constantin Flondor a expus alături de grupul Sigma în cadrul proiectului expoziţional Naturgeschichten. Spuren des Politischen organizat la muzeul mumok din Viena în perioada 23 septembrie 2017 – 14 ianuarie 2018. În prezent, lucrări ale lui Constantin Flondor şi ale grupului Sigma sunt expuse la Muzeul de Artă Modernă din Varşovia într-o expoziţie de grup intitulată „Celălalt Transatlantic. Arta cinetică şi Op-art din Europa de Est şi America Latină din anii ’50-’70“ (17 noiembrie 2017 – 11 februarie 2018).

INFO

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel.: +431 319 10 81;

office@rkiwien.at

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: