Expoziţia temporară ”Meşteşugul pierdut. Ceramica în rituri funerare”

Harlau_2015_afis-expo-ceram

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează la Muzeul Viei şi Vinului din Hîrlău, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi şi Societatea Culturală „Petru Rareş” din Hîrlău, expoziţia temporară Meşteşugul pierdut. Ceramica în rituri funerare.

Expoziţia va fi deschisă publicului până la data de 19 aprilie 2015. Curatorul expoziţiei este Ovidiu Focşa, muzeograf în cadrul instituţiei ieşene.

Valorificând obiecte din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei, expoziţia surprinde implicarea meşteşugului olăritului în practicile ritual-ceremoniale legate de cultul morţilor, încă bine reprezentate în civilizaţia tradiţională.

Ceramica tradiţională de Moşi va fi prezentată publicului prin obiecte pe care meşterii olari le realizau altădată special pentru zilele de pomenire a morţilor.Valoarea acestor piese de patrimoniu este dată şi de modul arhaic de ornamentare (pictarea cu var, aplicat cu paiul sau cu trestia).

Demersul expoziţional urmăreşte evidenţierea rezultatelor muncii de cercetare a patrimoniului etnografic din perspectiva datinilor şi obiceiurilor funerare şi post-funerare, prezente preponderent în societatea tradiţională în perioada postului Paştelui.

Muzeul Viei şi Viei din Moldova poate fi vizitat zilnic, între orele 08:00 – 18:00, iar la cerere sunt organizate vizite nocturne, anunţate, în prealabil cu 24 de ore înaintea efectuării, între orele 20:00 – 24:00, creându-se astfel posibilitatea degustării de vinuri din soiurile podgoriei Cotnari.

INFO

Muzeul Viei şi Vinului

Str. Logofat Tautu, nr. 7, Hîrlău

Web: www.muzeulvieisivinului.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: