Expoziția „Suveniruri din capitala de altădată. Obiecte ale diplomaților români în patrimoniul cultural ieșean”

 

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei vă invită să vizitați, la Muzeul Unirii din Iași, până pe  31 ianuarie 2020, expoziția „Suveniruri din capitala de altădată. Obiecte ale diplomaților români în patrimoniul cultural ieșean”, ce reunește piese și documente din patrimoniul muzeelor Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, al Serviciului Județean Iași al Arhivelor Naționale și al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași.

Tot la Muzeul Unirii, a fost  vernisată si expoziția „Mărturii ale eleganței: Costumul diplomatic românesc”, realizată de Unitatea Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe.
Fostă capitală de război între 1916 – 1918, Iașul a găzduit Ministerul Afacerilor Externe, diplomați români și străini, a format, prin Universitate și instituțiile sale educaționale și culturale, o întreagă elită, care a acționat apoi în serviciul extern al statului.

Mulți dintre diplomații născuți la Iași sau formați aici, precum Mihail Kogălniceanu, Nicolae Calimachi-Catargi, Nicolae Mișu sau Nicolae Țimiraș au întors, cu generozitate, orașului o parte din zestrea personală. Alteori, familiile lor au considerat că e mai bine pentru posteritate ca mărturii ale prezenței părinților și bunicilor în diplomația românească să fie donate arhivelor, muzeelor, bibliotecilor.

Expoziția „Suveniruri din capitala de altădată. Obiecte ale diplomaților români în patrimoniul cultural ieșean” încearcă să valorifice aceste mărturii ale vremii, rămase sau donate instituțiilor de cultură ieșene, și să recompună, în parte, un univers social și privat al diplomației române.

Informațiile sunt completate de fotografii și documente diplomatice, reunite de Unitatea Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe în expoziția „Mărturii ale eleganței: Costumul diplomatic românesc”.

INFO

Muzeul Unirii

Str. Al. Lapusneanu nr. 14, Iasi

Web: www.palatulculturii.ro/muzeuunirii

FB: www.facebook.com/MuzeulUnirii

PE ACEEASI TEMA:

Expozițiile „Trienala de Restaurare 2019”, ediția a VIII-a și „Back up – Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice”, la Palatul Culturii din Iaşi

”The (Future) Last Supper” | Instalație semnată de Doru Nuță

Expozitia Arhivele memoriei: Biblioteca Academiei Mihăilene -Zilele BCU

„Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Luptă și suferință”, prezentată la Palatul Culturii din Iaşi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Mario Lucaci, recital în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”

Festivalul Național de Literatură pentru Copii „Ion Creangă”, ediția a X-a

Fiica lui Dem Rădulescu debutează în cinema cu rolul din Urma. Proiecție specială la Iași.

Expoziție de pictură contemporană realizată de artiști români și britanici: „Dincolo de alte orizonturi”

Scrie un comentariu: