Expoziția „SFR Infinit” – în deschiderea Les Films de Cannes à Iași

„Les Films de Cannes”, festivalul cu opt ani de tradiţie în prezentarea celor mai importante filme arthouse ale anului, vine la Ateneul din Iași, în perioada 20-22 octombrie 2017.  În deschiderea celei de-a doua ediții a festivalului, Foaierul Ateneului din Iași va găzdui expoziția de fotografie „SFR Infinit”

Aceasta amintește de ceea ce s-a întâmplat la ediția a opta a festivalului de film românesc SFR de la Iași. Ediția din acest an va fi „redifuzată” prin expoziția de fotografii ce va putea fi văzută timp de o lună în foaierul Ateneului din Iași, unde s-au desfășurat mai multe ediții/ secțiuni ale festivalului.

Vernisajul va avea loc vineri, 20 octombrie, de la ora 18.00 și va fi prezentat de criticul de film Irina-Margareta Nistor, cu participarea managerului Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei și a directorului SFR, Andrei Giurgia.

Expoziția cuprinde momente emoționante cu invitații speciali, cu voluntarii festivalului, dar și cu publicul cinefil. Fotografiile din cadrul expoziției sunt realizate de: Ioniță Carmen Angeluș, Cristi Calistru, Maria Istrate, Andrei Cucu, Oana Arhip.

La vernisaj vor participa și invitații speciali din cadrul celei de-a doua ediții a festivalului care aduce cele mai bune filme de la Cannes pe marile ecrane din România. Actorul Nahuel Perez Biscayart și regizorul Cristian Mungiu vor participa și la momentul inaugurării cinematografului, apoi la sesiunea de întrebări și răspunsuri de după vizionarea filmului 120 BPM.

Ediția a 8-a fost una tulburătoare, cu o întoarcere în timp ideală, la cel mai frumos moment din viața mea de interpret și comentator de filme: Palme d’Or-ul ieșeanului Cristan Mungiu: 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile!” (Irina-Margareta Nistor, critic de film, ambasadorul SFR)

Expoziția va marca, practic, un moment important, pe care noi îl aveam ca obiectiv încă de la prima ediție a SFR, în 2010. Ne doream atunci să tragem un semnal de alarmă în ceea ce privește sălile de cinema de stat din Iași, să facem autoritățile să înțeleagă că avem nevoie de marele ecran pentru filmul românesc, pentru filmul de artă, de autor, care nu intră în sălile de tip multiplex. Acum inaugurăm la Ateneu primul cinematograf de stat de după 1990, ceea ce este și o realizare a echipei SFR, prin tot ceea ce face prin fiecare ediție. Ne-a ajutat mult în acest sens și regizorul Cristian Mungiu, pe care l-am avut ca invitat special la ediția a opta și ne bucură că autoritățile și Ateneul susțin o cauză care va aduce un plus Iașului și vieții culturale de aici. Iașul devine și el model în ceea ce privește administrarea sălilor de cinema. Abia am început și ne dăm seama că este foarte mult de muncă. Îmi doresc ca expoziția SFR Infinit să inspire și să fim și noi cu o pasiune infinită pentru filmul românesc.” (Andrei Giurgia, directorul festivalului SFR, șef oficiu film Ateneul din Iași)

SFR Infinit este un titlu inspirat din cifra opt, fiind o expoziție dedicată celei de-a opta ediții, ne-am jucat cu un infinit „răsturnat”.

Festivalul Serile Filmului Românesc este inițiat de Asociația Studenților Jurnaliști din Iași și se desfășoară anual, din 2010, la Iași. Este dedicat în exclusivitate cinematografiei românești. Începând cu a cincea ediție, în fiecare an, a fost organizat cu un focus pe personalități ale cinematografiei românești: Mircea Daneliuc, George Mihăiță, Mircea Diaconu, Cristian Mungiu. Ambasadorul festivalului: Irina-Margareta Nistor.

INFO

Ateneul din Iași

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Webwww.ateneuiasi.ro

FBwww.facebook.com/AteneulDinIasi

filmedefestival.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: