Expoziţia PASCALIA ŞI CALENDARUL

pascalia-si-calendarul

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional MOLDOVA Iaşi, în colaborare cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei – Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi organizează expoziţia PASCALIA ŞI CALENDARUL  ce va fi deschisă în perioada 23 aprilie – 25 mai 2015 în Sala Gotică a Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi.

Calendarul, în diferitele sale variante – calendar al muncilor agricole, pastoral, piscicol, alimentar, dar mai ales religios – este un instrument care organizează şi structurează existența umană, atât individuală cât și comunitară. Calendarul religios, primul care îmbracă și formă grafică, în secolul al XIX-lea, a avut o importanţă deosebită în lumea satului tradițional, marcând ritmul vieții spirituale și oferind repere temporale, soroace pentru anul agrar şi anul pastoral, pentru evenimentele comunitare și relațiile sociale si economice dintre membrii colectivității. Deși conținutul datelor strict calendaristice este absolut identic, calendarele, tipărite de episcopii și mitropolii, au un aspect grafic și date contextuale (informații privind evenimente sau personalități istorice etc.) care diferă.

Calendarul cunoaște și o evoluție diacronică, fiind influențat de corecțiile făcute pentru corelarea anului calendaristic cu anul astronomic. Disputa istorică asupra calendarului, ce a declanșat adoptarea unor Pascalii diferite pentru ortodocși și catolici, este bazată pe întocmirea și corelarea calendarului la datele astronomice, care a generat o problemă serioasă în cadrul Ortodoxiei, așa încât, începând din secolul al XX-lea, există Biserici ce țin calendarul vechi și Biserici ce țin calendarul îndreptat, cu efecte directe asupra anumitor sărbători cu date fixe.

Ţinând cont de cele de mai sus, specialiştii Muzeului Etnografic al Moldovei abordează această temă în expoziția PASCALIA ŞI CALENDARUL, ce aduce în atenţia publicului o colecţie de calendare ortodoxe și ceasloave (orologii) ce conțin pascalia perpetuă, un algoritm acceptat de Biserică folosit pentru calcularea datei Paştelui.

Vernisajul expoziţiei, al cărei curator este muzeograf Eva Giosanu, va avea loc joi, 23 aprilie, ora 1600 în Sala Gotică.

INFO

Complexul National Muzeal ”Moldova”

www.muzeul-moldova.ro

PE ACEEASI TEMA:

Expoziția „Arhiva vie” la Palatul Culturii

Expoziția „Iașii eroilor” poate fi vizitata gratuit pana pe 31 octombrie

Expozitia Cucuteni – o incursiune in universul unei mari civilizatii preistorice

Expoziția „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” la Muzeul de Arta

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Black revolutiON! @Fratelli Iasi

The Best Of The 60’s – o revista a genurilor pop-rock din anii ’60

Turneul national ”Ador” al Loredanei ajunge si la Iasi

Spam acustic LIVE @La Baza

Scrie un comentariu: