Expoziţia „Panait Istrati (1884 – 1935) – Fără frontiere”, la BCU Iași

afis-expozitia-Panait-Istra

Luna aprilie stă sub semnul comemorării a 80 de ani de la trecerea în nefiinţă a scriitorului Panait Istrati (1884-1935), deseori numit „romancier experimental”, care ocupă un loc aparte în literatura română.

Întreaga sa existenţă a fost o aventură extraordinară (servitor, hamal în port, zidar, purtător de reclame, mecanic, fotograf), mânată de o dorinţă nepotolită de a trăi viaţa fără limite şi de a cunoaşte oameni şi locuri. Peregrinările l-au dus de la Brăila la Bucureşti, apoi la Alexandria (în Egipt), la Pireu, Napoli, Damasc, Cairo, Lausanne, Normandia, Nisa, Paris, de la Sankt Petersburg la Nordul îndepărtat…. şi înapoi acasă. Povestitor înnăscut, scrie cea mai mare parte a operelor în franceză (unele traduse apoi de el însuşi în română), seducându-şi cititorii şi purtându-i din poveste în poveste, dintr-un loc în altul, fără frontiere.

Am conceput, întotdeauna, frumuseţile artistice ca pe nişte divinităţi menite să facă pe om mai bun, să civilizeze lumea. De asemenea, niciodată n-a sălăşluit în cugetul meu ideea de artă pentru artă sau artă pentru nimic. În negura vieţii, arta este singura noastră lumină şi poate unica nădejde de desăvârşire universală […] în stare să poată schimba, în curgerea veacurilor, faţa urâtă a lumii. Dintre toate valorile sentimentale şi spirituale care stau la baza vieţii superioare, arta este aceea care cuprinde mai multă dragoste, mai multă puritate şi sinceritate. Ea este singura care nu ne înşeală niciodată”. Panait Istrati

Expoziţie este deschisă până pe 15 mai 2015, în spaţiul expoziţional de la etajul I al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași și poate fi vizitată gratuit, de luni până vineri, în intervalul orar 9-17.

INFO

Biblioteca Centrala Universitara Iasi

Adresa: Strada Păcurari 4 / 700511 Iaşi, România

Telefon: +40 232 264245

Fax: +40 232 261796

Email: bcuis@bcu-iasi.ro

Web: www.bcu-iasi.ro

PE ACEEASI TEMA:

„Cartea de colorat cu mesaje de la Arhangheli și Ingeri” se lanseaza la Iulius Mall

Trienala Internațională de Artă Textilă TexpoArt 2017

Expoziția „Iașii eroilor” poate fi vizitata gratuit pana pe 31 octombrie

Expozitie de design vestimentar a studentilor Universitatii de Arte

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Seara de Craciun – concert de colinde al Corului Universității Naționale de Arte „George Enescu”

„Carnavalul Culorilor” – expoziție de măști pictate la Ateneu

Uncensored Dance Party

SPEAK UP your LOVE! @Fratelli Iasi

Scrie un comentariu: