Expoziţia „Ostentaţii” – Dorin Baba

Pana pe 25 aprilie 2019, Institutul Francez din Iaşi găzduieşte expoziţia lui Dorin Baba, „Ostentaţii”, curatoriată de Petru Bejan. 

Pe lângă latura armonică, inocentă și « paș­nică » a artei, există o alta – scandaloasă, agresivă, beli­coasă -, mai puțin vizibilă și evocată cu prudență. Arta « trans­gre­sivă » este aceea care sfidează limitele, familiaritatea, con­venționalul, solicitând publicul la o receptare în răspăr față de standardele obișnuite. Calmul contemplării neutrale este înlocuit, în anumite cazuri, de nervozitatea atitudinii parti­zane, deseori radicale și ostile. Poate arta să de­ranjeze, să sfideze ori să calomnieze, fără a-și diminua din creditul alo­cat? Există o « măsură » de respectat? Trebuie aceasta depă­șită cu orice preț? Până unde se întinde auto­nomia func­țională a artei și ceea ce numim « libertatea de expresie » a artiștilor?

Atentatul de la Paris împotriva publicației de satiră Charlie Hebdo readuce în discuție (pen­tru a câta oară?) excesele comise în temei religios. Există vreo « logică » admisibilă a terorii? Ce principiu sau cauză ar putea legitima crima? Iubirea de Dumnezeu? Ata­șamentul total la o cultură sau la valorile acesteia? Dorința de mântuire cu orice preț? Zelul militant? Frustrările și pulsiunile resentimentare? Setea de răzbunare? Tristul eveniment ridică însă și alte semne de întrebare. Care sunt limite artei? Ce libertăți își mai poate permite aceasta? Cât de oportună ar fi o « cenzură » morală aplicată operelor artistice? Este râsul în sine con­damnabil? Poate o caricatură să inflameze într-atât lumea? Merită să ucizi pentru un simplu desen?

Arta, după cum se vede, și-a pierdut nu doar clasica « autonomie », ci și presupusa inocență. Atelată feluritelor ideologii, aceasta poate semnala probleme, după cum le poate influența ori soluționa. « Arta critică » din zilele noastre se sustrage scrupulelor simplei contemplări estetice. Anga­jați în diverse bătălii, inclusiv cu propria supraviețuire, artiștii caută să atragă atenția, să irite ori să sfideze. Pentru insul resentimentar și intolerant, astfel de libertăți par exc­e­sive și de neiertat. Considerate pe drept cuvânt ca incisive, satira și umorul pot deranja uneori. Însă oricât de corozive ar fi, oricît de mult ar provoca, nimic nu justifică teroarea, barbaria sau crima. Dacă omenie nu e, nimic nu e… Iată, în rezumat, miza Ostentațiilor lui Dorin Baba”. (Petru Bejan)

INFO

Institutul Francez Iasi

Bd. Carol I, nr. 26, Iasi

Web: www.institutfrancais.ro

FB: www.facebook.com/Institut-francais-Iasi

Tel.: 0232 267 637 sau 0769 056 203

E-mail: equipe.iasi@institutfrancais.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: