Expozitia “Ortognoze” la Galeriile de Artă „N.N. Tonitza”

Ortognoze-anisoara-munteanu-expozitie-de-pictura-afis-2015Sâmbătă 6 iunie 2015, la ora 17:00, iubitorii de artă și frumos sunt așteptați la Galeriile de artă „N. Tonitza” din Iași pentru a admira o inedită expoziție de pictură semnată de artista Anișoara Munteanu.

Evenimentul este o etalare de aptitudini, un joc al expresiei care utilizează arta ca spatiu de creație, exprimând preocupările artistei privind identitatea personală și socială din contemporaneitate. Prin intermediul proiectului expozițional artista propune interpretări care exprimă preocupările plasticienei de a reproduce realitatea prin transpuneri în care sursa de inspirație include linia, forma, culoarea, lumina și întunericul care vin din viața reală.

Având ca temă “Femeia surprinsă în diferite ipostaze gnostice”, expoziția este structurată  în trei mari concepte: „Ipostazele Memoriei”, „Ipostazele  Prezenţei” și „Ipostazele Existenţei”, etalând interpretările unui concept dezvoltat de artistă.

Cu ocazia evenimentului va avea loc un interludiu muzical este realizat de Lector univ. dr.  Sebastian Vîrtosu. Expoziția va fi deschisă publicului  în perioada 1 – 10 iunie 2015, de luni până vineri,  în intervalul orar 10.00 – 17.00.  Evenimentul susține proiectul „Iași – Capitală Europeană a Culturii 2021”.

CONCEPT

Tematica expoziţiei „Ortognoze” este structurată pe trei mari concepte ce urmează a fi dezvoltate în viitoare proiecte: I. Ipostazele Existenţei; II. Ipostazele  Prezenţei; III. Ipostazele Memoriei.

FEMEIA, în toate reprezentările, se află sub semnul întrebărilor: Cine suntem? De unde venim? Încotro ne ducem?   Sunt sugerate multe răspunsuri, iar fiecare dintre noi se regăseşte, la un moment dat, într-una din ipostaze, pentru că adevărata societate trăieşte în noi înşine. Oricare altă tovărăşie nu este decât o determinare a acestei realităţi sociale pe care o avem în noi. De aceea, oricare ar fi societatea determinată în care ne simţim activi ca spirit, fie familia, fie Naţiunea, fie Omenirea, fie Universul, ea trebuie să fie redusă la aceea realitate socială care e în noi, prin care fii noştri, tovarăşii noştri de muncă şi de credinţă, toţi oamenii, întreaga realitate trebuie să ne apară ca celălalt noi înşine, ca realizarea noastră însăşi. Şi de la orice societate care se realizează ca proces spiritual, noi vom ajunge din nou la singurătate, la sensul profund al realităţii noastre ca spirit, al universalităţii noastre. Infinitul, pentru care condiţia timpului nu înseamnă nimic, vede în această serie pentru noi fără sfârşit, o adecvare întreagă cu legea morală, iar sfinţenia pe care o cerem o găseşte întreagă într-o singură intuiţie intelectuală a existenţei fiinţelor raţionale. Tot ceea ce-i poate reveni fiinţei ar fi conştiinţa simţământului ei încercat, potrivit căreia, după progresul ei de până acum, prin care s-a ridicat de la o situaţie mai rea la o situaţie mai bună din punct de vedere moral şi după decizia devenită imuabilă pe care a cunoscut-o în felul acesta, să spere o continuare ulterioară şi neîntreruptă a acestui progres, atât cât poate dura şi existenţa ei, chiar şi dincolo de această viaţă.

DESPRE AUTOR

Anişoara Munteanu, este absolventă a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, promoţia 2004. În anul 2014, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi i-a conferit titlul de Doctor în domeniul Arte plastice şi decorative, cu distincţia Magna cum laudae. Începând cu 1 octombrie 2014 este profesor asociat al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Anişoara Munteanu, membră a UAP Iaşi, este absolventă a Universităţii Naţionale de Artă, Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, promoţia 2004. În anul 2014, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi îi conferă titlul de Doctor în domeniul Arte plastice şi decorative, cu distincţia Magna cum laudae. Începând cu 1 octombrie 2014 este profesor asociat al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Din anul 2000 participă cu lucrări în expoziţii de grup din: Focşani, Bucureşti, Brăila, Bârlad, Bacău, Câmpulung Muscel, Iaşi. În 2009 este prezentă cu lucrări la Saloanele Moldovei, ediţia a XIX-a, Chişinău. Are expoziţii personale la Centrul Cultural din Arcuş, jud. Covasna (noiembrie 2009), în foaierul Teatrului Municipal Maior Gh. Pastia din Focşani (martie 2005), în holul central al Colegiului Naţional „Unirea” Focşani (2004-2009). Are lucrări în colecţii particulare din: România, Franţa, Elveţia, Polonia, Italia, Canada, Germania. În anul 2011 a realizat două lucrări murale în Şcoala Gimnazială Nr.19, Braşov.

Premii

– 15 mai 2015 – „SILVER MEDAL” pentru cartea ICOANA PE STICLĂ –  EXPRESIE  A SUFLETULUI ROMÂNESC, la „EUROINVENT 2015 – Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării”, Iaşi.
– 18 mai 2002 – Menţiune,  la Concursul Naţional de Pictură şi Grafică „Vespasian  Lungu”, Ediţia a VII-a, Brăila.
– 26 mai 2001 – Premiul  III,  la Concursul Interjudeţean de Artă Plastică „Vespasian Lungu”, Ediţia a VI-a, Brăila.

Conferinţe

Prezentare în cadrul Primei Conferinţe GILT-EnArt2015, University of Evora, Portugal, 25 – 27 mai 2015: „New researches on materials used in the painting of icons on glass in Transylvania in the nineteenth century”. A susţinut următoarele lucrări: „Mic Eseu Etimologic” şi „Calendar dacic”  (tipărite în Culegerea Simpozionului,  ISBN: 978-9975-63-343-7) în cadrul celui de-al VII-lea Simpozion Internaţional CUCUTENI 5000  REDIVI- VUS – Ştiinţe exacte şi mai puţin exacte, Chişinău, (14.09.2012). A susţinut lucrări la al VI-lea  Simpozion Internaţional CUCUTENI 5000 REDIVIVUS, Bacău (09.09.2011).

Publicaţii

Icoana pe sticlă – expresie  a sufletului românesc , Ed. Artes, Iaşi, 2014, ISBN: 978-606-547-224-2.   (Silver Medal – EUROINVENT 2015 – Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării”, Iaşi).
Expoziția va fi prezentată de profesor univ. dr. Constantin Tofan . Cu ocazia evenimentului va avea loc un interludiu muzical este realizat de Lector univ. dr. Sebastian Vîrtosu. Expoziția va fi deschisă publicului  în perioada 1 – 10 iunie 2015, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 17.00. Evenimentul susține proiectul „Iași – Capitală Europeană a Culturii 2021”.

INFO

Galeriile de artă „N. Tonitza”
Adresa: Str. Lapusneanu, nr. 7-9 , Iasi
Telefon / Fax: 0232210066

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: