Expozitia ”NO cable, NO radio, just me”

Expoziția NO Cable, NO Radio, Just Me se constituie într-un demers artistic ce are în prim-plan realitatea din afara rețelei. Dubla negație nu trimite neapărat la un refuz, ci mai degrabă la o atitudine critică, la absență, la izolarea socială, la relațiile interumane care sunt regândite în atmosfera wireless a contemporaneității.

Existența umană în afara mediilor de comunicare moderne provoacă anxietăți individului. Cotidianul susține o presiune socială constantă în raport cu aparenta facilitare a dialogului, apărută odată cu diversificarea posibilăților de transmitere a informațiilor. Virtualul nu asamblează sentimente, ci le substituie, le absoarbe, mediul digital eliminând în acest caz nivelurile senzorialității.

Lucrările incluse în acest proiect exploatează teme fundamentale din arta contemporană, precum memoria, distincția dintre memoria digitală și cea personală, cunoașterea de sine și demarcarea identității (sau mai degrabă procesul de definire a identității eului), interacțiunea corporală, stereotipurile și prejudecățile sociale, relația antitetică organic-anorganic, limitele umanului în contextul secolului no-limits.

NO Cable, NO Radio nu trebuie înțeles ca o lipsă, ci mai mult ca o suspendare temporară a prezenței, a convenției, a vizibilului. Plasarea proiectului într-o poziție critică atât față de obsesia pseudo-veridică a relaționării, cât și față de omniprezența comunicării în timp real (breaking-news, transmisie 4G, informații real-time) favorizează și problematizează artificialitatea raporturilor sociale, estetica individualității precum și disproporționalitatea dintre izolatul social și follow-erii virtuali. Lucrările au și o dimensiune autoreflexivă plasând în centrul atenției privitorului structura cotidianului, a rețelei din care (in)conștient facem parte cei mai mulți dintre noi. Sarah Daria Muscalu

Expun: Vlaicu Bunduchi Ionut Buzatu Carmen Maftei Monica Movi Oana Nekfur Louisa Vancea

Coordonator: Teodorescu Bogdan

INFO

Galeria de arta apARTe

Facultatea de Arte Vizuale şi Design

Str. Sărărie nr. 189, Iasi

www.facebook.com/Galeria.Aparte

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: