Expoziţia Mineralia IAŞI, 25-27 mai 2018


Pietrele naturale folosite în crearea podoabelor sau bijuteriilor sunt minerale formate în adâncurile Pământului, cristalizate în diverse forme, mate sau transparente, prezentând o multitudine de culori şi structuri.

Descoperiţi drumul de la piatra brută la bijuterie într-o expoziţie strălucitoare deschisă timp de 3 zile, 25-27 mai, în Clădirea “R” a U.A.I.C din Iași, strada Lăpușneanu.

Pietrele preţioase – safirul, rubinul, smaraldul şi diamantul – precum şi multe pietre de podoabă– granat, malachit, turcoaz (peruzea), jad, agat, chihlimbar, lapis lazuli – sunt cunoscute din timpuri străvechi. În timpurile moderne li s-au adăugat sute de specii minerale din grupa pietrelor fine, mai puţin cunoscute dar la fel de interesante: ametist, aventurin, citrin, labradorit, acvamarin, rodocrozit, serafinit, fluorină, tanzanit, citrin, moldavit, obsidian, etc.

Ediţia din această primavară este dedicată unui mineral care uimește prin multitudinea de culori pe care le prezintă: turmalina.

Turmalina este o piatra privilegiata datorita varietatii extraordinare de culori, care au dat si denumiri comerciale diferite: incolor –acroit; violet, verde -verdelit; galben – elbait, portocaliu – dravit; rosu – rubelit; albastru intens – indigolit; negru – schorl. Pot aparea chiar si cristale tricolore – turmalina pepene. Cu cât contrastul dintre culori este mai bun și piatra este mai limpede, cu atat este mai valoroasă.

Datorită transparenţei și strălucirii speciale, bijuteriile confecţionate din acest mineral sunt deosebite, turmalina devenind gema timpurilor moderne.

INFO

Expoziţia Mineralia

Cladirea R a UAIC, Str. Lapusneanu, Iasi

www.mineralia.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: