Metropia, instalatie expozitionala transmediala de Bogdan Armanu si Silvia Amancei

Metropia, instalatie expozitionala transmediala de Bogdan Armanu si Silvia Amancei
METROPIA, instalaţie expoziţională transmedială de Bogdan Armanu și Silvia Amancei.

  • In colaborare cu Andrei Cozlac
  • Curator: Cătălin Gheorghe
  • Perioada expunerii: 30 ianuarie – 15 februarie 2014
  • Deschiderea: 30 ianuarie 2014, ora 18:00

Proiect aplicat în cadrul programului Carte Blanche aux Jeunes Créateurs, susţinut financiar și logistic de Institutul Francez din Iaşi în parteneriat cu Vector Studio (UAGE).

ARGUMENT

O examinare observațională și meditativă asupra resimțirii orașului implică trăirea tensiunii dintre promisiunea unei utopii a egalității în drepturile conviețuirii și eșecul politic al partajării oneste a funcțiilor sociale ale locuirii spațiului urban.

Orașul s-a divizat într-o multitudine de concepte urbane și resturi de încrucișări și împrăștieri ale vieții concrete a locuitorilor care au fost deliberat exilați în afara sferei conceptelor de teritorializare geo-culturală. Astfel, de pildă, conceptul de ”oraș creativ” a creat proiectul trans-substanțierii vieții anumitor locuitori în raport cu proiectul eșuat al îmbunătățirii calității vieții în cartierele muncitorești sau în ”mahalale”. ”Orașul creativ” este constituit conform unor ”noi standarde” care accentuează inaccesibilități și privilegii. Printr-un proces politic riguros susținut financiar, ”orașul creativ” se hiper-realizează ridicându-se deasupra metropolei indistincte, monumentalizându-se, devenind insular sau poate chiar galactic, plutind agățat de corzi întinse la maximum.

Cercetarea artistică a lui Bogdan Armanu și a Silviei Amancei schițează premisele unei arheologii vizuale asupra statutului distincțiilor constituite în cadrul unei posibile antropologii urbane în care oamenii străzii sunt puși în situația de a crea arhitecturi primare ale supraviețuirii, iar ”oamenii creativi” sunt puși să lucreze pentru ”noi cauze” ale dezvoltării metropolelor în arhitecturi complexe ale prosperității.

Acest proiect continuă programul unei serii de expoziţii intitulat ”Documente spaţiale – o cercetare artistică în arhitectura recentă”, realizată de tineri artişti formaţi la Facultatea de Arte Vizuale şi Design din Iaşi. În această serie au mai expus Andrei Venghiac (”Reclamarea”) şi Ionuţ Toma (”Interlock”).

Bogdan Armanu este masterand al Facultății de Arte Vizuale și Design, Departamentul de Arte Plastice – Pictură, în cadrul Universității de Arte “George Enescu” din Iași. În 2013 a realizat intervenţila expoziţională: “?!! (Reconstrucţie) la Galeria apARTe din Iaşi.

Silvia Amancei este masterandă a Facultății de Arte Vizuale și Design, Departamentul de Arte Decorative – Artă Murală, în cadrul Universității de Arte “George Enescu” din Iași.

Andrei Cozlac este asistent universitar și absolvent al Facultății de Arte Vizuale și Design, Departamentul Arte Plastice – Foto-Video, în cadrul Universității de Arte “George Enescu” din Iași.

UNDE

Galeria apARTe – Facultatea de Arte Vizuale şi Design, str. Sărăriei nr. 189, Iasi.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: