Expozitia “Lumina din lumina”

Mitropolia Moldovei si Bucovinei prin Departamentul de promovare a valorilor si traditiilor nationale Sectorul de Misiune, Statistica si Prognoza Pastorala organizeaza expozitia “Lumina din lumina”.

Vernisajul are loc duminica, 17 aprilie, ora 15.00, in sala Iustin Moisescu (str. Stefan cel Mare si Sfant, nr. 16 – curtea Mitropoliei)

Vizitatorii vor putea admira o colectie de icoane, peste 40 de tipuri de cruci crestate in lemn, oua incondeiate, textile de interior, piese de ceramica, obiecte de port popular s.a. toate menite sa creeze o atmosfera de sarbatoare pentru suflet.

In cadrul salii Iustin Moisescu, a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei vor fi puse in valoare exponatele amintite, rod al muncii de creatie, al imaginatiei si talentului mesterilor populari din diferite zone etnografice ale Romaniei.

Icoanele pictate pe lemn, colectia de cruci crestate cu atata maiestrie de mesterii din tinutul Botosanilor si Tirgu Neamt, colectia de oua incondeiate din zonele Campulungului Moldovenesc si Botosani, piese de ceramica din zonele Iasi, Horezu si Baia Mare, constituie o dovada graitoare a pastrarii in toate compartimentele artei populare romanesti, a unei traditii valoroase, atat in privinta tehnicilor de lucru, dar mai ales in ornamentica. Motivele diferite (sacre, fitomorfe, astrale, s. a.) prezentate stilizat, coloritul natural, constituie argumente convingatoare in acest sens.

Simbolistica motivelor ce apar pe ouale incondeiate va fi tema filmului prezentat celor ce vor vizita expozitia “Lumina din lumina”.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: