Expozitia ”Jocul luminii” / 1-25 martie

Autor: Loredana OPREA

Expozitia care cuprinde lucrari din sticla Intitulata “Jocul luminii” poarta semnaturile artistului sibian Ion Tamaian si a artistului plastic Boban Marinkovic.

Ion Tamaian

Odata cu sosirea primaverii, Galeria de Arta a Municipiului, situata in pasajul de la Hala Centrala, gazduieste o inedita expozitie cu vanzare intitulata “Jocul luminii”. Aceasta reuneste lucrari realizate exclusiv din sticla, ce poarta semnaturile artistului sibian Ion Tamaian si a artistului plastic Boban Marinkovic, invitat din Serbia.

Vernisajul are lo vineri, 1 martie, de la orele 17.00, in prezenta criticului de arta Valentin Ciuca.

Ion Tamaian nu este un simplu mestesugar in domeniul prelucrarii sticlei, ci este prin excelenta un artist sticlar definit atat prin licenta obtinuta in 1982, la absolvirea Academiei de Arte «Ion Andreescu» din Cluj-Napoca, cat si prin prestatiile sale plastice prezentate si apreciate in nenumarate expozitii de grup si personale, nationale si internationale de prestigiu“, subliniaza pictorul iesean Eugen Mircea, curatorul expozitiei.

Ion Tamaian si-a gasit vocatia prelucrarii sticlei, fiindu-i practic transmisa „prin sange”, de parintii sai. “Eu vin dintr-o zoza in care sticla se lucreaza de peste 200 de ani, din Poiana Codrului, in regiunea Maramuresului. Acolo au lucrat si parintii mei. Sticla este un spectacol“, spune artistul care s-a indragostit de materialul atat de maleabil si de dur in acelasi timp. Lucrarile sale din domeniul sticlariei artistice, care ajung si pana la 2 metri inaltime, sunt definite printr-un amplu si elaborat demers inovator in domeniu. Acestea au fost confruntate cu exigentele consumatorilor de arta din tara, care s-au perindat prin galeriile de profil din Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare, Bucuresti, precum si din strainatate, la Cornig Museum (SUA), Coburg (Germania), Lausanne (Elvetia), Kanatzawa (Japonia), Herriger, Fraunau Passau si Hannover (Germania).

Activitatea lui Ion Tamaian nu se rezuma doar la cea din atelierele de sticlarie de la Selimbar, o mica localitate situata langa Sibiu,  pentru ca de ani buni este si presedintele filialei din Sibiu a Uniunii Artistilor Plastici. Pana pe 25 martie, Ion Tamaian expune la Iasi lucrari unicat, de o mare valoare artistica, la fel ca si invitatul sau, Boban Marinkovic din Serbia, un alt pasionat al sticlariei artistice.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: