Casa de Cultura „Mihai Ursachi” va invita sa vizitati in perioada 2 – 22 mai 2011, la Galeria „La Gard”, expozitia Ion Cucu – Cinzeci de ani de literatura (fotografii cu scriitori romani)
Aceasta este o prima expozitie din opera celui mai cunoscut fotograf de scriitori din Romania, urmand o a doua serie, prilej cu care Ion Cucu va fi invitat la Iasi.
Dintre scriitorii din prima serie: Mihai Ursachi, Gabriela Adamesteanu, Marta Petreu, Gellu Naum, Marin Sorescu, George Balaita, Mircea Dinescu, Nichita Danilov, Liviu Antonesei, Nichita Stanescu, Emil Brumaru, Dinu Flamand, Marin Preda.
“De 50 de ani Ion Cucu fotografiaza scriitori romani. Cu o fotofilmoteca de peste 20.000 de imagini, fotoreporterul a cunoscut personal peste 200 de scriitori, participand la toate evenimentele importante desfasurate in cadrul oficial al Uniunii Scriitorilor din Romania. Intr-o perioada cand zgomotul de fond practicat de diversi internauti poarta –zice-se – amprenta istoriei literare, un personaj fabulos ca Ion Cucu nu exista in constiinta publica. Imaginile sale sunt preluate fara o minima creditare a sursei in manualele scolare si-asa rupte de realitate. Dedicat pasiunii de-o viata, fotografierea scriitorilor, Ion Cucu apare saptamanal exclusiv in revistele literare, singurele care incearca sa pastreze echilibrul intre bursa reala a valorii si galagia noilor media, frecventate prea putin de scriitori importanti și lasate pe mana retelelor literare de ocazie. Fotograf la zece presedinti ai USR, Ion Cucu n-a tradat scriitorul roman si fotografia alb-negru, reusind prin opera sa speciala sa insufleteasca literatura romana.” – un cristian
“Crezul meu in fotografie e mai presus de orice. Pentru ca fotografia e un fel de vanatoare. Fara gloante. Cine are perspicacitate, ochi care reactioneaza si vede inaintea altora, cu toate ca toti se uita la acelasi subiect, trage.” – Ion Cucu
Ion Cucu s-a nascut in Bucuresti, la 29 august 1937, si are studii de medicina neterminate. In anul 1960 a debutat cu fotoreportaje in cotidianul Scinteia Tineretului, unde a format si a coordonat o echipa de tineri fotoreporteri. In paralel, a colaborat cu Uniunea Scriitorilor din Romania si cu gazete literare din Bucuresti si din tara.
Din 1975, la revista Luceafarul, a initiat rubrica O istorie a literaturii contemporane vazuta de Ion Cucu, unde a publicat saptamanal, timp de doua decenii, fotografii din viata literara romaneasca.
Din 1990 este colaborator permanent al revistei Romania literara. A ilustrat numeroase lucrari de specialitate, dictionare ale scriitorilor romani si cele mai importante istorii literare, printre care Dictionarul scriitorilor romani (M. Zaciu, M. Papahagi, Al. Sasu), Dictionarul general al literaturii romane (coord. Eugen Simion), Istoria literaturii romane contemporane, 1941-2000 (Alex Stefanescu), Istoria critica a literaturii romane (Nicolae Manolescu).
Expozitii personale: Nichita Stanescu, 60 de ani de la nastere, Ateneul Roman, 1993; Poeti contemporani, in cadrul primului Festival de Poezie al Municipiului Bucuresti, la Uniunea Scriitorilor din Romania, 2000; Clipe de viata, Club “Prometheus”, 2003; Calatoria (7 iunie – 7 noiembrie 2006, Muzeul National al Literaturii Romane). In 2006 i-a aparut la editura Charmides volumul I din O istorie literara a privirii, o istorie in imagini a literaturii romane postbelice. In mai 2010, Targul Alternativ de Carte l-a avut invitat de onoare al primei editii.
Galeria „La Gard” este deschisa nonstop, cu ajutorul a 16 panouri expuse pe gardul Parcului Copou din Iasi. Printr-un concept nonconformist, care-si propune apropierea publicului larg de arta – si invers – „La Gard” este singura galerie din Romania ce prezinta in aer liber, permanent, o expozitie de arta plastica.