Expoziția „Instrumente de măsură. Mărturii muzeale”

muzeul-vasile-parvan

Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași anunță expoziția temporară „Instrumente de măsură. Mărturii muzeale”, organizată la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, în perioada 16 noiembrie – 31 decembrie 2014.  

Vernisajul expoziției are loc duminică, 16 noiembrie 2014, ora 12.00, la sediul din strada Vasile Pârvan nr.1, Bârlad.

Expoziția propune publicului peste 93 de aparate şi instrumente de măsură din perioada 1800-1981, conservate şi valorificate expoziţional de Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu Iaşi”, instrumente care aparţin tematic orologeriei, meteorologiei, evidenţierii prin mijloace tehnice a fenomenelor fizice asociate cu prezența și fluxul de sarcină electrică, precum si aparaturii optice. Exponatele, ce provin din domeniul meteorologiei (higrometrul, psihrometrul, termometrul, barometrul aneroid, heliograful şi girueta), alături de cele care aparţin tematic electricităţii (ampermetrul, voltmetrul, wattmetrul ș.a.), masei corpurilor (cântarul farmaceutic, cântarele de piaţă, de bucătărie şi de corespondenţă, balanţele electronice şi analitice), dar şi orologeriei (ceasuri de perete, buzunar, de mână şi electrice) constituie mărturii importante referitoare la contribuţia pe care unii savanţi, ingineri, tehnicieni anonimi sau firme de prestigiu au adus-o la dezvoltarea conceptelor, procedeelor şi tehnicilor de măsurare ce-au însoţit cercetările dezvoltate, de-a lungul timpului  în laboratoare.

Această expoziţie itinerantă este o invitaţie la o călătorie în lumea instrumentelor de măsură, dezvăluindu-ne tipuri de aprecieri comensurabile despre modul în care s-a ajuns la definirea metrului, secundei, kilogramului, amperului şi kelvinului, în efortul constant al inteligenţei umane de a clarifica exprimarea precisă a mărimilor fizice cunoscute. Curatorii expoziţiei: Monica Nănescu, Camelia Cristofor și Ioana Coşereanu.

INFO

Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad

Adresă: Strada Vasile Pârvan 1, Bârlad 731003

Telefon:0235 421 691

www.facebook.com/muzeul.vasileparvan

PE ACEEASI TEMA:

Expoziția temporară „Treceri”, la Muzeul Etnografic al Moldovei

Expoziţia „Istorie şi gastronomie. De la Kogălniceanu la Sanda Marin – Cărți de bucate, aparate și ustensile de bucătărie (1841-1940)

„ILFOVEANU 2020” | Expoziție-eveniment

Indicative Correlation | Galeria de arta ”Th. Pallady”

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

UNIVERSITARIADA 2020

Gala team ADventure, Ediția a XIII-a

Festivalul national de dans ”IaSi Danseaza” | ONLINE

Ultima fotografie a lui Nicolae Grigorescu va fi scoasă la licitație

Scrie un comentariu: