Expozitia „Icoana sufletului meu”(Antonela Corban)/ 11 decembrie 2012 – 11 ianuarie 2013

Expozitia „Icoana sufletului meu”(Antonela Corban)/ 11 decembrie 2012 - 11 ianuarie 2013 afis

Ateneul Tătăraşi invită publicul marți, 11 decembrie 2012, ora 17.00, la vernisajul expoziţiei ICOANA SUFLETULUI MEU – Antonela CORBAN.

Prezintă prof. univ. dr. Petru BEJAN.
Expoziţia este deschisă spre vizitare publicului în perioada 11 decembrie 2012-11 ianuarie 2013.

DESPRE

Antonela Corban este absolventă a Facultatii de Filosofie din Iași. Traseele sale speculative din perioadele de formare s-au intersectat la răstimpuri cu cele artistice, A. Corban optând, la un moment dat, de pe pozțtia autodidactului, spre figurația de factură sacră. Cele citeva expoziții anterioare au demonstrat o bună cuplare a platformei teologico-filosofice cu exigențele canonice ale redării motivelor religioase.

In contextul multiplicării seriale a icoanelor, fără  asumarea unor competențe distincte, se constată astăzi o dislocare a picturii iconografice din zona artei propriu-zise spre cea a mimetismului artizanal. Poate din precauție, Antonela Corban  isi refuza statulul de “iconar”, admițând ca nici din punct de vedere dogmatic, dar nici stilistic nu satisface intocmai obediențele impuse de tradiție, chiar dacă acestea sunt foarte bine cunoscute. O atare licența metodologică ii ingăduie mici “erezii” formale, care o sustrag registrului canonic răsăritean, fără ca acesta să fie radical bulversat sau subminat in fundamente. Combinând modalitațile clasice de reprezentare a icoanelor ortodoxe cu cele surprinse in frescele, vitraliile și mozaicurile din catedralele occidentale, Antonela Corban dinamizează tiparele formale consacrate și le invioreaza cromatic. Ea păstreaza liniile și contururile ferme folosite in pictura pe lemn, utilizată in proiectele precedente, dar le adaptează graficii pe sticlă, in care predomina tonurile de auriu, argintiu și albastru.

Petru Bejan, Lumea artei, Editura Fundației Axis, Iași, 2012.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: