Expozitia „Iasul meu drag”

iasul meu drag expozitie iasi afisAsociaţia „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi în parteneriat cu artistul fotograf Marius ROMILA organizează expoziția « IAŞUL MEU DRAG » în Turnul GOLIA. Expoziţia cuprinde un număr de 90 fotografii despre Iaşi, 26 dintre ele sunt fotografii-vederi aeriene , executate de la înălţime, din avion.

Artistul ne prezintă Iaşul actual, Iaşul momentului , chiar dacă sunt surprinse monumente sau zone care se află în reabilitare, cum este cazul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei sau a zonei de la Fundaţie.

Plecând de la o fotografie din expoziţie, care se numeşte chiar “Dialog“, înfăţişând statuia poetului Vasile Alecsandri faţă în faţă cu Mitropolia, constatăm că de fapt toată expoziţia este expresia unui dialog, sau chiar a mai multor dialoguri.Un dialog , este desigur dialogul artistului Marius Romila cu Iaşul, alt dialog este cel dintre Iaşul vechi şi Iaşul nou,  un altul este dialogul dintre Iaşul istoric şi artistic şi Iaşul industrial, fiind prezentate imagini aeriene ale Zonei Industriale : CET, depoul Iaşi .

Expoziţia aduce în actualitate şi în atenţia noastră , monumentele personalităţilor care au marcat istoria şi viaţa spirituală a Iaşului şi anume :Ştefan cel Mare, Gh.Asachi, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă.

Artistul ne propune să vedem Iaşul atât ziua cât şi noaptea şi ne propune câteva imagini inedite, din Turnul ceasului al Palatului Culturii, dezvăluindu-ne astfel imagini surprinzătoare pentru noi ceilalţi , care nu am ajuns sau nu am fi ajuns vreodată acolo.Înţelegem că artistul a cercetat Iaşul la pas , a dorit să cunoască amănunte mai puţin ştiute despre Iaşi şi să le împărtăşească cu noi ceilalţi, ieşeni sau nu,  care îi vom admira expoziţia.

O imagine din expoziţie, intitulată “Turnul Golia-compoziţie “ este una dintre cele mai fascinante, parcă înfăţişează un tunel al timpului asezat lângă Turnul Golia , martor peste secole la întâmplări şi evenimente rămase nepovestite.De fapt imaginea reprezintă un tramvai care trece în noapte în viteză pe lângă Turnul Golia, dar tehnica şi maiestria artistului a redat în aşa fel imaginea  încât poate crea acest efect de tunel al timpului.

Şi parafrazând un poet român, « pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume « , toate imaginile se  regăsesc în albumul cu titlul “Iaşul meu drag“ , album pentru care am solicitat un cod ISBN , motiv pentru care va fi trimis şi la Biblioteca Naţională a României din Bucureşti în 3 exemplare şi la Biblioteca Judeţeană Iaşi într-un exemplar.

Expoziţia se desfăşoară sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România , unde de asemeni vor ajunge 2 exemplare ale albumului.

Vă invităm să descoperiţi noi faţete ale Iaşului, aşa cum au fost ele surprinse de artistul fotograf ieşean Marius ROMILA , expoziţie prezentă în perioada 03.12.2014-02.04.2015, în Turnul GOLIA.

Asociația „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi a fost înființată în cadrul Proiectului „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia”, proiect premiat în anul 2012 cu premiul Uniunii Europene si al organizației europene Europa Nostra pentru Patrimoniul Cultural la secțiunea CONSERVARE.

INFO

E-mail: office@iasi-info.ro

www.iasi-info.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: