Expozitia “Iasii în mărturii si evocări literare”

Miercuri, 23 octombrie, ora 16.30 va avea loc vernisajul expozitiei de fotografie si texte – “Iasii în mărturii si evocări literare”

Orasul Iasi a reprezentat mereu o sursă de inspiratie pentru autori, scriitori, indiferent de forma îmbrăcată de opera literară (literatură, monografii, etc.), iar acest lucru poate fi astăzi observat foarte usor parcurgând scrierile românesti din epoca modernă si contemporană. Alături de aceste mărturii, evocări ale urbei iesene o altă sursă importantă de cunoastere a spatiului urban, numit la sfarsitul secolului al XIX-lea si în prima jumătate a secolului al XX-lea, capitală culturală a tării, denumire oferită de Regele Carol, este sursa fotografică, din această perioadă.

Aceste două domenii, fotografia si literatură, vor fi folosite de Ateneul Tătărasi pentru a oferi publicului o expozitie inedită ce reuneste fotografii ale orasului Iasi cu privire la viata culturală literară, precum si evocări, mărturii scrise în care Iasiul este folosit de autori în diferite ipostaze. Indiferent că vorbim de evocarile si descrierile călătorilor străini din secolul al XIX-lea sau de cele ale autorilor străini, asa cum este cazul descrierii făcute de Vasile Alecsandrii pentru anul 1840, sau cele ale societătii si vietii sociale a orasului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

În alte cazuri avem exemple de opere a căror actiune are loc în Iasi sau în care personajele/subiectul sunt construite după personalităti, oameni, locuri, monumente ale acestui oras. Autori de monografii sau romane precum Rudolf Sutu, Aurel Leon, Ionel Teodoreanu, Ioan Dafin, etc.  Toate aceste texte, fragmente descriptive, mărturii, evocări însotite de imagini vechi ale diferitelor părti ale orasului vor constitui tematica expozitiei Iasii în mărturii si evocări literare.

INFO

www.ateneultatarasi.ro

www.filit-iasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Concert-lecție la Palat: Concert de flaut și marimbă

Dublă lansare de carte a poetului Petru Burlacu

Modă inspirată de arta lui Constantin Brâncuși. Colecțiile Alina Gurguță și Ellida Toma, la Varșovia

Program Cinema Ateneu: 26 martie-1 aprilie 2018

Scrie un comentariu: