Expozitia ”Harti si teritorii” @Galeria apARTe

harti apARTe

Galeria apARTe va invita sa vizitati expozitia ”HĂRȚI ȘI TERITORII”, un proiect realizat de George Dranga și Oana Voicu. Cei doi sunt studenți la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte Plastice și Design, secția Grafică de Șevalet.

Însuşind accepţiunea Foucauldiană a noţiunii de „putere”, HĂRȚI ȘI TERITORII este un proiect artistic intermedial realizat dintr-o perspectivă autoreferenţială care examinează consecinţele raporturilor de putere instituite între administraţia publică centrală şi sectorul privat, precum şi umările acestora, reflectate în viaţa cotidiană a spaţiilor de origine ale celor doi autori. Astfel, analizand în paralel experienţele survenite ca urmare a contactului direct cu judeţul Vaslui (satul Zorleni), mediatizat în presa naţională ca fiind polul sărăciei în Uniunea Europeană, și municipiul Pașcani, discursul artistic se articulează în jurul dinamicii sociale specifice celor două localităţi.

HĂRȚI ȘI TERITORII propune o viziune subiectivă asupra modului în care dispersarea raporturilor de putere în societatea românească se reflectă şi determină comportamentul social în oraşele marcate profund de lipsa investiţiilor în industrie. Referinţele celor doi artişti sunt ancorate în realitatea imediată – e.g. prin raportarea subversivă la firma cu capital turcesc Rompak din Paşcani, producătoare a drojdiei Pakmaya, fiind delimitată o corespondenţă simbolică între cele două oraşe. „Fermentul” care ar putea contribui la transformarea indivizilor, marcaţi în acest caz de o profundă precaritate socială, ilustrează o suită de efecte predominant negative în viaţa socială, determinate de un dezinteres evident faţă de ideea dezvoltării unei infrastructuri regionale şi a reducerii inegalităţii.

Proiectul de faţă reclamă ignoranţa faţă de necesităţi sociale reale, precum valorificarea resurselor umane în prezent risipite şi forţate să se autoconsume în manifestări limitate strict la subzistenţă.” (T. Pătrașcu)

Vernisajul va avea loc marti, 12 ianuarie 2016 de la ora 18:00. Expoziția este deschisă în perioada 12 ianuarie 2016 – 19 ianuarie 2016. Coordonator: Lector dr. Tudor Pătrașcu

INFO

Galeria apARTe

Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale si Design

Str. Sărărie nr. 189, Iași

www.facebook.com/Galeria-Aparte

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: