Expozitia Foto – Haiku ”Declic in silabe” @Ateneul Tatarasi

expo foto haiku

Asociaţia “TIME FOR ART” în colaborare cu Asociaţia “UNIVERSUL PRIETENIEI” şi Ateneul Tătăraşi, vă invită la vernisajul itinerant al expoziţiei foto-haiku, “DECLIC ÎN SILABE”- ediţia a III-a, 2016.

Aflată deja la cea de-a III-a ediţie, expoziţia foto-haiku “DECLIC ÎN SILABE”, reprezintă un proiect de grup, iniţiat de fotograful Broşu Constantin, care s-a implicat cu un numar de 50 de fotografii de natură şi din viața satului la care, 43 de haijini români din ţara şi din străinătate au scris haiku la fotografie.

S-a întrunit astfel un număr de 1204 poeme din care au fost selectate 150, câte 3 pentru fiecare din cele 50 de fotografii, scopul final fiind acela de a aduce în faţa publicului poezia niponă şi fotografia de natură printr-o expoziţie foto-haiku, la un standard cât mai ridicat al acestei arte.

Interesul meu pentru haiku a fost favorizat, poate, şi de cultura poporului căruia îi aparţin – un popor cu o cultură sensibilă la influenţe, capabilă să sintetizeze şi să interpreteze original modelele artistice venite din occident sau orient. Chiar vântul aspru şi rece adus din nord se temperează pe pământul românesc de la gurile Dunării şi de la ţărmul Mării Negre. În folclorul nostru, natura reprezinta cadrul de comuniune sufletească, unde omul îşi împarte tristeţile şi bucuriile cu soarele şi luna, cu pomii şi florile, cu râurile şi munţii. Doina a fost una dintre speciile lirice româneşti care au cultivat relaţia omului cu natura, bineînţeles, la altă scară şi în alte forme poetice decât haiku-ul. Existând această tradiţie a dialogului om-natura în poezia noastră, românii nu puteau să rămână indiferenţi la spiritul haiku-ului care cultivă o temă similară.ION CODRESCU, “Un drum spre haiku”, din volumul “Ocolind iazul – antologie de Ion Codrescu”

Din dorinţa de a veni cât mai aproape de publicul din ţară cât şi de participanţii cu poeme în acest proiect organizatorii îşi propun, ca şi în ediţiile anterioare, să promoveze această artă prin itinerarea expoziţiei în cât mai multe oraşe din ţară şi prin editarea unui album, în măsura sprijinului oferit de sponsorii acestui proiect.

Participanţi în proiect: Laura Văceanu, Ana Olimpia, Corneliu Traian Atanasiu, Mihaela Băbușanu, Mioara Băluță, Sorin Toma Boc, Ioana Bud, Mihail Buraga, Cezar Florin Ciobîcă, Mihaela Cojocaru, Cornel Costea, Magdalena Dale, Ana Drobot, Genovel-Florentin Frățilă, Petru Ioan Gârda, Oana Gheorghe, George Gîtlan, Vasilica Grigoraș, Florin Grigoriu, Tincuța Horonceanu Bernevic, Luminița Ignea, Letitzia Iubu, Ildiko Juverdeanu, Ioan Marinescu, Mihai Mateiciuc, Dan Norea, Lenuța Gabriela Ocneanu, Daniel Onaca, Maria Oprea, Mara Paraschiv, Virginia Popescu, Adelina Popovici, Rafila Radu, Iulia Ralia, Speranța Lucreția Rubin, Argentina Stanciu, Elena Stănescu, Valeria Tamaș, Maria Tirenescu, Violeta Urdă, Ana Urma, Daniela Varvara, Carina Elena Vădăvoiu, Daniela Zglibuțiu.

INIŢIATORI: OANA GHEORGHE, BROŞU CONSTANTIN.

INFO

ATENEUL TĂTĂRAŞI

Str. ION CREANGĂ nr. 14 IAŞI, cod postal 700320

Telefon/ Fax: 0232 261 846

E-mail: ateneutatarasi@yahoo.com

Web: www.ateneutatarasi.ro

FB: www.facebook.com/ateneultatarasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: