Expozitia ”Drepturi/ Rights” la tranzit.ro

Expoziția Drepturi /Rights reunește lucrări de artă contemporană ale artistei Cristina David și artiștilor Valentin Cernat & Mihai Șovăială și Vladimir Us. Este deschisa in perioada 1 APRILIE – 15 IUNIE 2018, iar vernisajul va avea loc pe 1 iunie 2018, de la ora 19:00.

Prin recontextualizarea și re-punerea în circuit a unor lucrări de artă realizate de aceștia acum mai mult timp și în contexte radical diferite de cel actual, expoziția de față propune o metodologie nouă de chestionare a pozițiilor ideologice asumate de autori în raport cu scopul acțiunii lor în sfera publică. Drepturi /Rights urmărește inițierea unui moment de reflecție nou, moment încurajat și prin participarea artiștilor participanți la seminarul omonim coordonat de artista și curatoarea Noa Treister și realizat alături de alți artiști, activiști sau lucrători culturali.

Seminarul va aborda înțelegerea continentală a conceptului de drepturi care reflectă de asemenea înțelegerea structurii societății ca ansamblu de indivizi, deținători ai liberului arbitru sau ca interacțiune a relațiilor sociale. Vom avea în vedere dialectica dintre necesitate (de exemplu condițiile sociale, fizice și modalitatea în care acestea sunt percepute de individ) şi normele sociale și libertățile ca reprezentare a individului în societatea politică. Seminarul va dezbate care sunt condițiile necesare pentru a implementa aceste drepturi din punctul de vedere al relației dintre individ și stat și viceversa, cum se formează grupurile și ce înseamnă lupta în contextul Drepturilor.” (Noa Treister)

Curatoriat de Livia Pancu şi Florin Bobu

VALENTIN CERNAT & MIHAI ȘOVĂIALĂ, “4M3” (2017)
Cartea „4m3″ reprezintă unul dintre primele rezultate ale proiectului dezvoltat pe canalul Dunăre-Marea Neagră. Din urma cercetărilor de teren, dar și din diverse memorii scrise, am aflat că un prizonier avea o norma zilnică de patru metri cubi săpați. Interesați fiind de cele două lumi încrucișate am decis să executăm norma unui prizonier spre sfârșitul perioadei noastre de documentare pe malul drept al Canalului Dunării, între Medgidia și Agigea ca o formă de însușire a situațiilor trecute.

VLADIMIR US, “BJORNHOVDA 36“ (2012)
Lucrarea a fost produsă în cadrul proiectului internațional ART LINE organizat de Muzeul de artă Contemporană din Kalmar (Suedia) și constă într-o căsuță poștală cu numele Viorel Adrian Oana imprimate pe ea. Cei trei sunt gastarbeiteri (muncitori români aflați la muncă în Suedia) ce petrec șase-șapte luni pe an la munci sezoniere în Suedia, pe insula Olands. Acolo ei muncesc la câmp, îl pregătesc pentru semănat, îl afânează, cultiva căpșuni și praz, aduna recolta, iar când este nevoie participa și la alte munci agricole sau ajuta la gospodărie. Acceptând sa muncească pentru o plata mai mica, însa mult mai buna decât cea oferita în România pentru același tip de munca, ei asigura succesul economic al agriculturii suedeze. (…)

CRISTINA DAVID, “DE CE SĂ NE LĂSĂM UNGHIILE ŞI PĂRUL SĂ CREASCĂ?”; “UN FEL DE FICŢIUNE”; “ZINA”; “FĂRĂ TITLU” (2004)

În 2004, când am absolvit secția Foto-video & procesare computerizată a imaginii a Universității Naționale de Artă din București, fiecare student trebuia să pregătească câte o lucrare sau o serie de lucrări de artă pentru expoziția de licență, ele fiind apoi evaluate pe rând de către o comisie formată din profesori ai instituției. Aceste 4 videouri au fost contribuția mea la aceasta expoziție.(Cristina David)

 

Proiectul DREPTURI, LIBERTĂȚI, PRIVILEGII este organizat de 1+1 în colaborare cu tranzit.ro/ Iași și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

INFO

tranzit.ro/ Iasi

Str. Al. Lăpuşneanu, nr. 7-9

www.tranzit.org

www.facebook.com/tranzitro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: