Expozitia ”Din livada cu povesti” – Oana Toderica Moraru

expoziti-carturesti

Librăria Cărtureşti – Palas Mall Iaşi invită publicul incepand de joi, 7 aprilie 2016,  ora 17.30 la  expoziţia de artă vizuală “Din livada cu poveşti” semnată de artista Oana Toderică Moraru.

În cadrul expoziției personale, artista prezintă o selecție de lucrări care etalează universul magic al poveştilor, valorificând minunata lume a basmelor copilăriei prin inedite interpretări plastice care aduc în prim plan simboluri şi formule universale.

Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 15 aprilie a.c. şi poate fi vizitată zilnic în intervalul orar 10.00 – 22.00.

Colecția de desene Din livada cu povești ne invită să descoperim și să culegem roadele poveștilor filtrate și revalorificate conceptual, sădite în copilarie, adânc impregnate în memoria colectivă. Expoziția conține de o serie lucrări ce întruchipează obiecte– simbol preluate din cele mai cunoscute și îndrăgite povești și basme: pantoful Cenușăresei, mărul otrăvit din Alba ca Zăpada sau calul alb al prințului; dar și o serie de fragmente de text, formule de început sau încheiere, cum ar fi: A fost odată, ca niciodată;  Au trăit fericiți…; de sinteză – Binele învinge, sau urări universale – Vise plăcute, deoarece poveștile, de multe ori, fac trecerea spre somn și visare. Acestea din urmă au aspectul unor covorașe de intrare în lumea magică a poveștilor nemuritoare, unde își pierd contururile și se amestecă între ele, într-un amalgam vizual. Desenele cu cretă colorată au o naivitate proprie copilăriei și se evidențiază prin culori vii și contraste puternice, ce ne poartă într-o lume magică, estetizată prin încadrări decorative și detalii ornamentale bogate.

Poveștile ne hrănesc nevoia de aventură, dreptate și frumos, creând un loc protejat și proiectând un viitor eroic în care se pot îndeplini toate dorințele. Ipostazele surprinse în lucrări fac trimiteri la obiecte de consum sau  la întâmplări previzibile cu final fericit, clișee specifice unei societăți a spectacolului, o alternativă captivantă la un cotidian lipsit de strălucire, cu iz de inocență pierdută. Mesajele și imaginile selectate par familiare, pot trezi nostalgii, dar îndeamnă totodată și la reflecție.Oana Toderică  Moraru

INFO

Libraria Carturesti

Palas Mall, Iasi

www.facebook.com/Carturesti.Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: