Expozitia “Destine intrerupte. 70 de ani de la Pogromul din Iasi”

 

* 27 iunie – 5 august 2011 * Muzeul Unirii

 

In cadrul programului dedicat comemorarii a 70 de ani de la Pogromul din Iasi, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania ”Elie Wiesel” din Bucuresti si Complexul Muzeal National “Moldova” Iasi anunta vernisajul expozitiei ”Destine intrerupte. 70 de ani de la Pogromul din Iasi”, care va avea loc luni, 27 iunie 2011, ora 17.00, la Muzeul Unirii.

Conceptul expozitional vizeaza evidentierea suferintelor victimelor acelor atrocitati, mai ales ale victimelor copii, precum si prezentarea artefactelor descoperite in groapa comuna din Padurea Vulturi, Popricani, pe parcursul investigatiei arheologice care a avut loc in noiembrie 2010.

Astfel, se doreste valorificarea, intr-o maniera inedita a fotografiilor, documentelor si marturiilor privind Pogromul de la Iasi, alaturi de obiectele descoperite la Popricani, expuse pentru prima data publicului. Printre exponate se regasesc obiecte din patrimoniul Arhivelor Nationale ale Romaniei, Directiei Judetene Iasi a Arhivelor Nationale, Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si Comunitatii Evreilor din Iasi.

Evenimentul se inscrie in ciclul de manifestari intitulat “70 de ani de la Pogromul din Iasi”, organizat pe 27 si 28 iunie 2011 de catre Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania ”Elie Wiesel” in parteneriat cu Guvernul Romaniei – Departamentul pentru Relatii Interetnice, Complexul Muzeal National “Moldova”, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Consiliul Judetean Iasi, Institutia Prefectului Judetului Iasi, Primaria Municipiului Iasi, Centrul Cultural German Iasi, Galeriile de arta DANA.

La vernisaj vor fi prezenti Ambasadorul Statului Israel la Bucuresti, Ambasadorul Republicii Cehe la Bucuresti, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, un reprezentant al Ambasadei Germaniei la Bucuresti, reprezentanti ai Guvernului Romaniei si Presedintiei Romaniei, reprezentanti ai Administratiei locale si ai Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, precum si prestigiosi cercetatori in domeniul de referinta, istorici si sociologi din Romania si strainatate.

Programul include:

Luni, 27 iunie

ora 09.30 – Ceremonie de comemorare la cimitirele evreiesti din Podu Iloaiei si Targu Frumos

ora 17.00 – Vernisajul expozitiei “Destine intrerupte. 70 de ani de la Pogromul de la Iasi“, la Muzeul Unirii

ora 18.15 – Vernisajul expozitiei de pictura “Cum a fost posibil?”, la Galeriile de arta Dana

Marti, 28 iunie

ora 09.30 – Traseu comemorativ in orasul Iasi

ora 15.30 – Masa rotunda cu tema Pogromul de la Iasi la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Sala Senat

ora 20.00 – Proiectie de filme: “Calatoria lui Gruber”, de Radu Gabrea si  “Duminica neagra” de Mihnea Chelariu, la Casa de Cultura ”Mihai Ursache” din Parcul Copou.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: