Expozitia de tablouri “Detaliu”. Sticla Murano si Grafica Monotip

Pana de curand, nu am stiut ca in Iasi pot vedea atat de multe evenimente frumoase si nu pot spune ca nu eram la curent cu evenimentele ce au loc in orasul meu, dimpotriva, mereu mi-au atras atentia marile afise din oras ce te invita la fel si fel de spectacole.

Am aflat insa de toate expozitiile minunate pe care oameni de valoare le realizeaza. Printre ele se numara si expozitia “Detaliu”, semnata Iulian Sebastian Bordianu, ce prezinta tablouri din Sticla Murano (in perioada: 26 martie – 1mai) si Grafica Monotip (in perioada: 16 aprilie – 1mai), fiind gazduita de Galeria de Arta Grand Hotel Traian.

Iulian Sebastian Bordianu este absolvent al Universitatii de Arte „George Enescu” din Iasi, la sectia „Artele focului” (actualmente „Ceramica”). Are o specializare in master, la Berengo Studio de la Murano – Venezia, unde a studiat tehnicile culorii. A expus la Verona, in Piata „Erbe” si a avut lucrari intr-o importanta expozitie internationala colectiva, la Muzeul de Arta din Bornholm (Danemarca), dar si la Iasi si Chisinau.

Criticul de Arta Valentin Ciuca a fost invitatul acestei expozitii si a spus cateva cuvintea atat despre expozitie, cat si despre artist: “Iulian Sebastian Bordianu – un bijutier al sticlei. Predestinat artelor focului, tanarul artist din Dorohoi, descinde dintr-o familie de sticlari care s-au impus in plan national si international prin fantezia debordanta a formelor pe care le smulge haosului si le ofera ca pe o ofranda dumnezeiasca oamenilor.

Iulian Sebastian Bordianu, daruit nativ acestei nobile arte a culorii vii si transparentei, si-a definit in timp o personalitate pornind de la jocurile cu sticla din copilarie, prin studiile academice la universitatea seculara din Iasi, dar si prin consistentele stagii de studiu in universul miracolelor de la Murano, Burano, Torcello si din alte locuri, din atelierele din proximitatea legendarei Venetii.

Artistul ne invita deseori in gradina raiului de unde culege cateva fructe interzise si le aseaza cu sfiala pe platoul iubirii celorlalti. Cromatismul viu, dominantele care asigura coerenta ansamblului, sugereaza o viziune si o consacra prin individualizare stilistica. A paria pe cei tineri, tine uneori de un fel de demagogie, dar ei se adreseaza oamenilor.“

Autor: Gabriela Zelinca (Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi,  Comunicare si Relatii Publice – Anul I, Grupa 4)

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: