Expoziția de sculptură „Univers de artist”, semnată de Elena Surdu Stănescu

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează, la Palatul Culturii, în perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2018, expoziția de sculptură „Univers de artist”, semnată de Elena Surdu Stănescu.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 15 septembrie 2018, ora 11.00. Expoziția, al cărei curator este Valentina Druțu, șef al Muzeului de Artă, va fi prezentată de criticul de artă Maria Bilașevschi.

Născută în București, pe 15 septembrie 1942, Elena Surdu Stănescu, absolventă a Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” și a Institutului „Nicolae Grigorescu” din București, i-a avut ca profesori pe Eugen Lungu și Constantin Baraschi, lucrând totodată și sub îndrumarea sculptorului George Apostu, în atelierul acestuia. De cincizeci de ani, este o prezență permanentă a vieții artistice românești, abordând în lucrările sale variate materiale și modalități de expresie, între tradiția artei clasice și modernismul contemporan figurativ.

Creația sculptoriței întrunește peste o mie de lucrări realizate în piatră, marmură, lemn, bronz, alcătuind ciclurile tematice: „Portrete”, „Portrete alegorice”, „Universul iubirii” („Zburătăcite”, „Zburătăciți”, „Cupluri”, „Ferestre”, „Cupola lumii”), „Sinteze”, „Univers de artist”.

Elena Surdu Stănescu expune permanent în țară, la Saloanele Oficiale Naționale bienale și anuale, în expoziții de grup și personale, totalizând un număr de peste o sută de expoziții. Peste hotare, artista este prezentă cu expoziții personale în marile orașe din întreaga lume: Italia, Grecia, Spania, Portugalia, Ungaria, Franța, SUA, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Egipt, India, Yemen, Indonezia, sculpturile sale regăsindu-se în numeroase colecții de stat și particulare.

Realizează, în anul 2014, pentru holul Ateneului Român din București, portretul în bronz al compozitorului Dumitru Capoianu, care completează suita portretelor de muzicieni datorate artiștilor Milița Pătrașcu, Gheorghe Anghel, Ion Irimescu, Paul Vasilescu ș.a.

În anul 2016, ridică la București „Memorialul” în bronz și piatră închinat victimelor de la „Colectiv”.
Este distinsă cu Premii Naționale și Internaționale între care Marea Medalie de Aur de la Cannes (2012) și Medalia de Aur pentru Merit și Devotament francez pentru servicii excepționale aduse Colectivității Umane – Paris (2013).

Timp de patruzeci și cinci de ani este profesor de specialitate la școlile de cultură generală și de profil din București și zece ani Inspector de specialitate și Director al departamentului „Artă” din cadrul Ministerului Educației Naționale, pledând permanent pentru îmbunătățirea educației artistice în învățământului românesc.

Expoziția „Univers de artist”, semnată de Elena Surdu Stănescu, va rămâne la Palatul Culturii din Iași până pe 15 octombrie 2018.

INFO

Palatul Culturii

Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1, Iasi

contact@palatulculturii.ro

www.palatulculturii.ro

www.facebook.com/PalatulCulturiiIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: