Expoziţia de plante exotice | Gradina Botanica Iasi

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi vă invită în perioada 8 februarie – 8 martie 2020, să vizitaţi Expoziţia de plante exotice, eveniment care prilejuiește prezentarea unor colecții reprezentative din cadrul Complexului de sere.

Și la această ediție, numeroasele exemplare de azalee și camelii sunt expuse în amenajări peisagistice
inspirate din grădinile asiatice. Aceste colecții cu o valoare horticolă remarcabilă, caracterizate prin condiții de cultură speciale, sunt accesibile publicului vizitator doar o perioadă limitată de timp, mai precis în lunile februarie-martie, atunci când înfloresc majoritatea speciilor și soiurilor.

Un element specific, cu mare valoare decorativă și simbolică, apreciat în spațiul asiatic este piatra, folosită pentru reprezentările apei, dar și a munților. Estetica acestor spații este completată și de specii decorative prin frunze precum Araucaria bidwillii – „arborele maimuțelor”, Aucuba japonica – „laur japonez”, Fatsia japonica, Nandina domestica – „bambusul cerului” și Pittosporum tobira.

În cadrul acestei ediții, o parte din ferigile cultivate în serele Grădinii Botanice înnobilează grădinile asiatice amenajate cu azalee și camelii, fiind însoțite de informații inedite referitoare la importanța științifică și utilitară a următoarelor specii: Adiantum capillus-veneris – „părul Maicii Domnului”, Asplenium bulbiferum – „feriga mamei”, Asplenium nidus – „feriga cuib”, Asplenium viviparum, Cyrtomium falcatum – „feriga sfinților”, Nephrolepis biserrata, Nephrolepis exaltata – „feriga sabie”, Phlebodium aureum – „feriga aurie”, Platycerium bifurcatum – „feriga coarne de cerb”, Pteridium aquilinum – „țolul lupului”, Pteris cretica – „feriga panglică”, Selaginella martensii.

Compartimentele amenajate în spațiul expozițional oferă vizitatorilor posibilitatea de a cunoaște și alte plante din diferite regiuni biogeografice: mediteraneene (dafinul, mirtul, rodia, măslinul, arbustul de căpșuni, palmierul pitic), tropicale umede (orhidee, acalife, begonii, peperomii, crotoni, dracene, bromelii, heliconii, fitonii, mango) sau tropicale aride (cactuși, euforbii, agave, aloe).

Cu acest prilej va fi inaugurată o expoziție permanentă cu specii și hibrizi de plante carnivore, originare din Europa, America de Nord, Asia tropicală, Australia, din arhipelagul Indonezian și din Madagascar. În dioramele amenajate cu mușchi de turbă și ferigi sunt prezentate numeroase  exemplare tericole și epifite de plante carnivore cunoscute sau mai puțin cunoscute: „roua cerului”, „foaie grasă”, „planta urcior”, „cupa maimuței”, „capcana Zeiței Venus” sau „capcana de oțel”. Dioramele cu plante carnivore au fost realizate în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2019- 0333, intitulat: Diversificarea resurselor de germoplasmă colectate din medii de viață extreme pentru educație ecologică în Grădina Botanică din Iași.

De asemenea, un element de noutate al acestei ediții este reprezentat de pereții vegetali sau grădinile verticale. Această abordare reprezintă o modalitate modernă de utilizare a plantelor ornamentale în spațiile de locuit sau de birou sub forma unor panouri modulare vegetale. Compozițiile prezentate în cadrul expoziției sunt aranjate după modele inspirate de ferestrele japoneze, care se disting prin unicitate, personalitate, eleganță și stil. Aceste aranjamente vegetale sunt realizate din mii de exemplare, obținute din specii perene gazonante originare din Asia, America de Sud sau Africa și cultivate în Complexul de sere: Callisia repens, Chlorophytum comosum ‘Variegatum’– „planta păianjen”, Fittonia argyroneura ‘Albivenis’ – „planta mozaic”, Hemigraphis alternata – „iederă roșie”, Hemigraphis repanda – „limba dragonului”, Hoffmania discolor – „planta de tafta”, Pellionia repens – „planta curcubeu”, Pilea depressa – „lacrimi de copil”, Pilea microphylla, Pilea spruceana ‘Silver tree’ – „aripi de înger”, Saxifraga stolonifera – „barba lui Aaron”.

În această perioadă vor fi expuse lucrări de artă vizuală sub genericul Inima, eveniment ajuns la a IX-a ediție. Tema expoziției este Bucurie-exuberanță, iar pe simeze, alături de lucrările Ionelei Mihuleac vor fi expuse lucrările a două artiste din Irlanda, respectiv Iran și a 40 de artiști din Iași sau din alte orașe din țară.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 8 februarie, ora 11.00, în compartimentele noi din Complexul de sere. În cadrul evenimentului, Alexandra Ciornei și Octavian Onici vor susține un moment muzical.

Expoziția va fi deschisă zilnic, între orele 9.00-16.00, până duminică, 8 martie 2020. Prețul unui bilet este de 10 lei, iar pentru grupurile organizate de 5 lei. Fotografiatul este liber.

INFO

Gradina Botanica

Str. Dumbrava Rosie 7-9, Iasi

www.botanica.uaic.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: