Expoziţia de pictură „Ochii Reginei” @Ateneul din Iasi

Ateneul din Iași vă invită la vernisajul expoziţiei de pictură „Ochii Reginei”, cu lucrări semnate Claudia Frînculescu. Vernisajul va avea loc luni, 15 mai 2017, ora 17.00, în Foaier.

În cadrul expoziţiei vor fi prezentate lucrări ce au ca subiect portrete ale Reginei Maria a României, surprinsă în diferite ipostaze, un portret al regelui Carol I, fondatorul Casei Regale şi al Statului Român modern şi un portret din tinereţe al regelui Mihai.

Regina era surprinsă în cele mai obişnuite şi neobişnuite ipostaze, de la cea de personaj dinamic, îmbrăcat într-un costum de vânătoare, până la artista visătoare, pozând romantic şi romanţios, cu privirile în zări numai de ea văzute. Expoziţia semăna într-un fel cu un album de familie, cu imagini decupate corect, aproape fotografic. Dar am realizat că albumul devenea o viaţă autentică, cu fotograme astrale, un film încă nemontat, dar pilduitor. Într-o imagine apare regina cu coroana regală pe care a purtat-o în Ziua Încoronării, la Alba Iulia. E plină de lanţuri, pandantive, paftale, cu hlamidă. E poate poza oficială cea mai comună. Într-un alt tablou, regina Maria apare cu un lung şirag de perle, cu diademă de perle, în alb, cu o decoraţie regală (se observă crucea lui Ferdinand). Cu o privire tristă, atotînţelegătoare, îmbrăcată în  uniformă de soră de caritate, într-un alb imaculat, regina Maria apare şi în ipostaza care a făcut-o dragă românilor, cea de Mamă a Răniţilor. Într-o poză romantică, aplecată deasupra unui balcon, asemenea Julietei, dar la Balcic, înconjurată de flori, regina pare o domniţă medievală, asistând la plecarea cavalerului iubit  într-o cruciadă. Şi iat-o într-o altă reprezentare, de femeie împlinită, cu diademă, cu rozete şi cocarde, cu şiragul (de-acum tradiţional!) de perle, purtând în privire două dinastii ilustre, cea rusă şi cea engleză. Există şi o imagine decorativă, cu regina purtând o pălărie florentină cu flori albe şi ţinând în mâna dreaptă flori roşii. Într-o altă poză de album, regina Maria apare în postură de mamă fericită, alături de Carol al II-lea, neintuind desigur ce probleme îi va crea în viitor primul ei născut. În poză antică, semănând cu o zeitate greacă, priveşte cu îngăduinţă la ce se întâmplă în jur. Într-o altă imagine, regina apare obosită, dar maiestoasă, conştientă de performanţele politico-diplomatice pe care le-a realizat. Imaginea e din perioada când îşi consolidase porecla de Soacră a Balcanilor. Şi din nou mamă, alături de una dintre fete, de Mignon probabil. Un tablou în care ochii reginei se întâlnesc cu ochii fiicei într-o perfectă şi expresivă simetrie. Şi din nou cu coroană, într-o ţinută oficială în alt tablou. Şi din nou romantică, plimbându-se pe sub arcadele unui castel, înconjurată de flori albe. Sau enigmatică, drapată în galben. Şi aşa, cum mai spuneam, în costum de vânătoare sau mai degrabă de cercetaş, la o Jamboree naţională”. (Lucian Strochi)

INFO

Ateneul din Iași

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Web: www.ateneuiasi.ro

FB: www.facebook.com/AteneulDinIasi

PE ACEEASI TEMA:

”Fantastoria” – Teatro Blu la Ateneul din Iasi

„Freak Show” cu Florin Piersic Jr. la Ateneu

”Micul circ” – spectacol de teatru pentru copii @Ateneul din Iasi

Spectacolul „Peștișorul de aur” @Ateneul din Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Teatru de revistă cu Alexandru Arșinel și Vasile Muraru

Deschiderea Pieței de Crăciun la Ateneu

Expoziția „Jurnal de călătorie (1830-1930)”, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

„Expansiunea unui domeniu: telecomunicațiile în timp de război” – Expoziție interactivă și ateliere educaționale

Scrie un comentariu: