Expozitia de pictura naiva si masti: Traditii de iarna la romani

Expozitia de pictura naiva si masti Traditii de iarna la romani, este deschisa in perioada 12 ianuarie – 12 februarie 2011, la Centrul Cultural Francez Iasi.
Vernisaj : 20 ianuarie, ora 17.00
Prezinta: Valentin Ciuca, critic de arta

Expozitia de pictura naiva si masti realizata de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi in parteneriat cu Centrul Cultural Francez Iasi in cadrul proiectului Traditii romanesti – cultura europeana este un prilej de intalnire cu bogatia si frumusetea obiceiurilor de Craciun si Anul Nou care se mai pastreaza in satul romanesc, infatisate intr-un stil unic de pictorii : Ion Maric, Catinca Popescu, Paula Iacob, Costica Onuta, Maricela Istrati, Calistrat Robu, Gheorghe Boanca, Lucica Ciobanu, Costel Iftinchi si Maria Lupu din centrele Bacau, Iasi si Vaslui. Arta lor este pictura omului simplu care creeaza intuitiv.
Alaturi de ei mai participa creatorii populari de masti: Bogdan Barzu din Harlau , Constantin Curecheriu din Scobinti si Gheorghe Albu din Miroslovesti.

Expozitia Traditii de iarna la romani aduce pentru prima data alaturi pictura naiva si mastile populare pentru a ilustra tematica obiceiurilor de iarna. Masca se regaseste astfel atat in tablouri cat si in dimensiune reala si este expresia viziunii personale a artistilor care o re-creeaza fie pe baza propriilor amintiri fie pe baza surselor de inspiratie vizuala la care au acces.

Autorii au participat la expozitii din tara si din strainatate, lucrarile lor regasindu-se in prezent in diferite colectii si muzee. Multi dintre ei detin premii nationale si internationale.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Discuţie despre lucrarea ”Banner” (de Dan Acostioaei) cu Dan Acostioaei şi Nebojša Milikić, moderată de către Vahida Ramujkić.

Russian Cossack State Dance Company, cea mai buna companie ruseasca din lume vine la Iasi

Seara de film german: Herta Müller – Alfabetul fricii(2015, 56 min)

Artisti romani participa la Designblok – Prague Design and Fashion Week 2017

Scrie un comentariu: