Expoziția de pictură ”Identități natale” | Lidia Baitanu

Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași și Iulius Mall Iași invită publicul marți, 28 septembrie 2021, la ora 17.00, la vernisajul expoziției de pictură “Identități natale”, semnată de artista Lidia Băitanu.

Evenimentul va fi prezentat de d-l professor univ. dr. Constantin Tofan.

Expoziția este deschisă publicului până pe data de 23 octombrie 2021 și poate fi vizitată zilnic la Iulius Mall Iași, et. 2, între orele 10.00 – 22.00. Accesul este gratuit!

O reflecţie asupra timpului natal încărcat de privelişti cu tonuri şi nuanţe magnifice dar şi cu poveşti reale adânc înrădăcinate în istoria de o mare preţuire a ţinutului în care m-am născut, m-a determinat să o transpun într un spaţiu plastic, prin reflexe cromatice care să transmită o senzaţie şi un sentiment de linişte şi pace interioară  sau chiar o retrăire sufletească.
Şi cum fiecare identitate are mesajul ei și are propria poveste învăluită în mistere, am dorit să-mi exprim atitudinea de spirit de artist, prin compoziţii şi culori, faţă de mirificul natal. Aici, într un colţ de rai, într-un sat cu văi şi coline multicolore ce strălucesc  sub un impresionist apus de soare, la umbra unui salcâm secular, la o moşie, a scris  „Apus de soare” dramaturgul nemuritor, al cărui nume vibrează şi va vibra mereu în spiritul localnicilor din Goeşti  şi al vecinilor de dincolo de sat şi nu numai: Barbu Ștefănescu Delavrancea. Aceste meleaguri natale, scufundate în parfumurile fâneţelor, florilor, coloritul şi zgomotul  pădurilor din preajmă, balta şi rîuleţul, lăcaşurile ce mi-au marcat copilăria, oamenii ce au rămas în memoria etnoculturală natală, poveştile adevărate rămase de la bunici, mă inspiră în compoziţiile  mele plastice. Decorul real, tonic, plin de armonii şi culori, al acestui ţinut, la fel ca şi toate colţurile pămîntului  nostru străbun, rămân  în spiritul oricărui trecător şi inspiră în creaţia oricărui artist.Lidia Băitanu

INFO

Iulius Mall

Complex Studentesc Tudor Vladimirescu, Iasi

Web: www.iuliusmall.com

FBwww.facebook.com/IuliusMallIS

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: