Expoziția de pictură Emil Ciocoiu „IAȘI – AMFITEATRUL UNIRII”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Artă anunță deschiderea expoziției de pictură „IAȘI – AMFITEATRUL UNIRII” a artistului Emil Ciocoiu, eveniment cultural de anvergură națională dedicat Centenarului „Iași – Capitala Regatului României 1916 – 1918”, precum și Centenarului Marii Uniri – 1 decembrie 1918.

Evenimentul este organizat sub auspiciile Familiei Regale aRomâniei, în parteneriat cu Ambasada României la Paris și Ambasada Franței la București. Curatorii expoziției vor fi senatorul Iulia Scântei și Mih aela Ganea, director European Artists Management Bruxelles.

Emil Ciocoiu s-a născut la 13 septembrie 1948, la Şasa, lângă Târgu Jiu, unde se stabilise tatăl său, Alexandru Ciocoiu, colaborator al lui Costin Petrescu la realizarea frescei de la Ateneul Român. În mod firesc a ales calea artei şi în 1974 a absolvit Pictura la Academia de Artă „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, la clasa profesorului Gheorghe Şaru. În 1978 câştigă prestigioasa bursă Aman şi se impune ca unul dintre cei mai promiţători tineri artişti români. În acei ani, o expoziţie a tânărului artist este descoperită si de Regele Husseyn al Iordaniei şi astfel pictura sa începe să ajungă în marile colecţii ale lumii.

În 1980, decide să se stabilească în Germania, la Aachen. Emil Ciocoiu şi-a construit o carieră de înalt prestigiu, cu numeroase expoziţii personale şi participări la expoziții de grup şi evenimente artistice din întreaga lume. Pictura sa „Sharon Quartett” ajunge la Beijing, odată cu donaţia pe care marele colecţionar de artă Peter Ludwig a făcut-o pentru muzeul de artă contemporană din capitala Chinei.
În 2002, Emil Ciocoiu deschide o expoziţie chiar la sediul NATO de la Bruxelles, alăturându-şi arta şi prestigiul personal efortului naţional de a adera la organizaţia nord-atlantică. Va repeta gestul în 2006, obiectivul fiind, de acestă dată, aderarea României la Uniunea Europeană, expoziţia având loc la Berlaymont, sediul Comisiei Europene la Bruxelles.

În 1996 a revenit pe simezele din România, pentru prima dată de la plecarea sa din ţară, cu o amplă expoziţie personală la Muzeul Naţional de Artă al României. În 2008, la ceas aniversar, realizează trei expoziţii personale în România, la Bucureşti și la Muzeele de Artă din Cluj-Napoca şi Craiova.
În septembrie 2013, Teatrul Naţional Bucureşti a realizat proiectul „Emil Ciocoiu la TNB – expoziţie retrospectivă de pictură”, eveniment ce a prezentat aproximativ 200 de lucrări ale artistului, o amplă trecere în revistă a operei sale curatoriată de Marius Tiţa.

Începând cu 2014, când s-au împlinit 1200 de ani de la moartea împăratului Carol cel Mare, pictura „Carolus Magnus” de Emil Ciocoiu, efigie monumentală a împăratului, este expusă la Primăria din Aachen, în sala de încoronare din palatul legendarului Charlemagne.

La sfârşitul anului 2015, puternic marcată de drama refugiaţilor generatoare de o mare emoţie, mai ales în Germania, presa germană alege să publice pictura „Mare Nostrum”, realizată de Emil Ciocoiu în 2014. Reacţia publicului german este imediată si deosebit de puternică.

În 2016, la Eurogress din Aachen a avut loc prezentarea ciclului de 6 lucrări monumentale ce i-au fost inspirate lui Emil Ciocoiu de poemul simfonic „Patria mea” de Smetana. Imaginile picturilor au fost proiectate în timpul concertului susţinut de Orchestra Simfonică din Aachen.

În 2018, anul Centenarului Unirii, pictorul Emil Ciocoiu, ne propune un eveniment de excepție la Palatul Culturii din Iași, pe simezele Muzeului de Artă. Inspirat de acest eveniment istoric realizează lucrările „Amfiteatrul Unirii” și „Înserare la Iași”, expresia artistului față de rolul istoric și cultural al orașului Iași la înfăptuirea Marii Uniri din 1 decembrie 1918.

În perioada 29 martie – 29 aprilie 2018, publicul va putea admira, în premieră la Iași, 40 de lucrări semnate de Emil Ciocoiu, care au fost expuse anterior în galerii de renume din Europa, bucurându-se de o largă apreciere.

Vă invităm la vernisajul expoziției ce va avea loc joi, 29 martie 2018, ora 18.00, la Palatul Culturii, în spațiul Muzeului de Artă.

INFO

Palatul Culturii

Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1, Iași

www.palatulculturii.ro

www.facebook.com/PalatulCulturiiIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: