Expozitia de fotografie “Tatarasii de odinioara”

In perioada 23 aprilie – 23 mai 2012, la Ateneul Tatarasi este deschisa expozitia de fotografie “Tatarasii de odinioara”. Au fost expuse imagini cu Ateneul Tatarasi, de catre domnul Liviu Bratescu si imagini cu Iasul, de catre Adrian Serghie.

Ateneul Popular Tatarasi  s-a infiintat pe bazele unei societati a studentilor din Iasi in 1919 la a carei contributie importanta o avuse chiar Nicolae Iorga. Aceasta institutie a fost oficializata in anul 1920.

De atatia ani iesenii au ocazia sa vada o multitudine de spectacole de dans, piese de teatru si concerte sustinute de mici si mari artisti. Toate acestea mentin vie viata culturala si intelectuala a Iasului.

Expozitia ”Tatarasii de odinioara” ne transcede in universul trecut al Ateneului Tatarasi. In perioada oficializarii acestuia, el se numea “Ateneul Popular Tatarasi”, iar in imagini sunt prezentati fondatorii si membrii Ateneului.

Totodata, artisul Adrian Serghie ne ofera, prin aceasta expozitie, ocazia de a vedea cum era Iasul inainte ca o mare parte din noi sa fim si cum a evoluat pe parcursul anilor. Este important ca iesenii sa isi cunoasca orasul, iar faptul ca ni se prezinta cele mai importante locuri ale acestui oras, asa cum erau in trecut, este de mare valoare.

Artistul ne-a descris in cateva cuvinte expozitia: “Prin aceasta expozitie am vrut sa ajut la ilustrarea Iasului dinaintea celui de al 2 lea razboi mondial prin fotografii si vederi ; adica m-am oprit la inceputul anilor ’40. Pe atunci Iasul inca mai avea foarte multe de aratat: Piata Unirii era mult mai ingramadita si cu totul altfel; Tramvaiul trecea chiar prin mijlocul ei pe langa statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Chiar daca nu erau bancutele pe care le vedem astazi in Piata Unirii, erau insa baruri si cofetarii care isi trageau mesele si afara, practic in strada, dand un aer parizian.

Razboiul si comunismul nu au distrus chiar tot. Avem aici cladiri care au ramas si sunt cunoscute de catre toti asa cum aratau inainte de marile demolari.”

“Unele imagini poate ca va sunt cunoscute, dar unele sunt noi chiar si pentru mine. Majoritatea vederilor apartin doamnei Olga Rusu, muzeograf la Casa Pogor.”, adauga Adrian Serghie.

Autor: Stefanut Cojocaru (Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi, Comunicare si Relatii Publice – Anul II, Grupa 3)

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: