Expoziția de fotografie „Luminile istoriei”, la Galeriile Regale Cupolă BCU Iași

Luminile-istoriei

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași și Asociația Artiștilor Fotografi din România vă invită la expoziția de fotografie „Luminile istoriei” semnată de artistul fotograf Marius Romila, în Galeriile Regale Cupolă.

Vernisajul are loc are loc luni, 16 februarie 2015, de la ora 17:00.

Un triptic al antropogenezei în spaţiul european

 „Cronică”. O istorie romană. O istorie a apariţiei creştinismului pe teritoriul roman. O istorie a creştinismului şi a luptei sale pentru supravieţuire. Trecerea de la alb negru la color. Fotografiile alb negru şi trecerea spre color subliniază faptul că elementul roman conţine „in nuce” elementul creştin, pe care îl preia şi îl îmbogăţeşte. Este alb negru şi pentru că perioada romană este puţin cunoscută publicului, în ciuda aparenţelor şi dincolo de ele, precum şi în pofida faptului că există un bogat fond de cercetare arheologic, literar, şi chiar arhitectonic. 2 fotografii cheie. San Pietro, prin arcada Forumului Roman, şi statuia lui Hadrian.

„Măşti”. Culori foarte vii. Carnavalul de la Veneţia, care nu este specific doar Oraşului Lagunelor, ci multor oraşe din Nordul Italiei, are rădăcini foarte adânci şi istoria lui se confundă la un moment dat cu Istoria Imperiului Roman de Apus. Unde, la trecerea de la iarnă la primăvară se sărbătoreau Saturnaliile. Moment în care totul devenea posibil, ordinea socială se răsturna şi în care bogaţii sărbătoreau împreună cu săracii. Şi, pentru a nu apărea discrepanţe, a apărut „Masca”. Şi mantaua, care să acopere şi straiele bogate şi straiele sărace. Măşti foarte colorate, măşti din Commedia dell Arte, colombine, donjuani, doctori, arlechini, domniţe şi domni, toate în culori foarte vii, şarmante, debordând de exuberanţă.

„Dialog”. „Şcoala din Atena” – Raphael Sanzio, Musei Vaticani. „Lacrimile Mariei – Magdalena”, pictor florentin, Museo di Castelvecchio, Verona. Dialogul. Un omagiu adus artei. Arta în artă. Picture in Picture. Tablouri în fotografie. În Dialog, cele 3 mari dimensiuni ale antropogenezei în spaţiul european: Arta, Filosofia şi Credinţa.

Expoziția de fotografie este deschisă publicului până pe 15 martie și se va desfășura pe trei paliere: Cronică, Măști și Dialog.  Intrarea este liberă!

INFO

Galeriile Regale Cupolă

Str. Pacurari 4,BCU Iasi

www.bcu-iasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: