Expoziția de fotografie „Khozyain/ Amfitrionul“, la Muzeul Imaginii în Mișcare din Leiria

Primăria orașului Leiria, Muzeul Imaginii în Mișcare din Leiria (MIMO) și Institutul Cultural Român de la Lisabona prezintă, între 27 aprilie și 14 iulie 2019, expoziția „Khozyain/ Amfitrionul“ a fotografului român Mircea Albuţiu. Vernisajul va avea loc sâmbată, 27 aprilie 2019, la ora 16:00.

Sfistofca e o localitate izolată din Delta Dunării. Este locuită de lipoveni, o minoritate etnică de origine rusă care s-a refugiat în zonă pentru a scăpa de persecuțiile împărătesei Ecaterina a II-a. Viitorul Sfistofcăi (a cărei biserică este singura clădire/ instituție semnificativă a locului, fiind și una dintre primele construite de lipoveni în Delta Dunării) este nesigur, satul fiind în pericol să dispară cu totul în următorii 30 de ani și, împreună cu el, un mod de viață arhaic. În acest sat trăiește Vasile Serghevici Servov, pescar, dar de asemenea tâmplar și crescător de animale. Totuși, ce îl deosebește pe Vasile de ceilalți locuitori este dragostea sa pentru șah, acesta fiind și motivul pentru care a organizat deja șapte ediții ale unei competiții numită „Pescărușul alb“. Viața sa cotidiană este subiectul central al expoziției „Khozyain/ Amfitrionul“.

Fotograful și realizatorul de film Mircea Albuțiu s-a născut la Cluj, un oraș care l-a marcat prin poveștile și istoria sa, și spune că „își folosește camera fotografică precum un vânător“. Mircea Albuțiu se află la a doua expoziție prezentată în Portugalia (după „New Energy – Amor Amores“ la Teatrul José Lúcio da Silva din Leiria și la Institutul Cultural Român de la Lisabona, în anul 2017).

INFO

Institutul Cultural Roman

Rua do Barão nº 10, 1100-072 Lisboa

Tel.: 00351 21 353 70 60

www.icr.ro/lisboa

www.facebook.com/icrlisboa

PE ACEEASI TEMA:

Expoziție de fotografie „Tremur nocturn. Psihografice ale unui oraș” – Katrin Streicher

O altă perspectivă asupra orașului: Vintage Summer – Old Pictures of Iasi

“People of Yassy” la Pleiada Boutique Hotel – expozitie cu portrete ale personalităților importante ale Iașului

Expoziția „Oglindiri“ a pictorului Valeriu Mladin

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Harap Alb | Sala Unirii (Cinema Victoria)

Aventuri cu… DL. Goe | Sala Unirii (Cinema Victoria)

Doru Octavian Dumitru | Show de comedie

Love and other things | Liber Artis Orchestra

Scrie un comentariu: