Expoziția de documente de arhivă: “Vocaţie şi destin: profesori bibliotecari, bibliotecari profesori”, la BCU Iași

expozitie-big

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași vă invită să vizitați expoziţia de carte și documente de arhivă „Vocaţie şi destin: profesori bibliotecari, bibliotecari profesori”. 

Expoziția este organizată de departamentul Colecții speciale al BCU Iași și este deschisă publicului până luni, 16 noiembrie 2015, în spaţiul expoziţional de la etajul întâi, sediul central.

Expoziţia face parte din seria manifestărilor dedicate Zilelor Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, aducând un omagiu profesorilor care au condus destinele bibliotecii şi care au contribuit la reorganizarea ei, punând bazele unei instituţii moderne.

Biblioteca poate fi considerată o pagină strălucită din istoria vechii cetăţi de scaun a Moldovei. De-a lungul anilor, figuri de oameni iluştri s-au perindat şi au lucrat aici, fie ca directori, fie ca bibliotecari. Putem aminti pe B.P. Hasdeu, Mihai Eminescu, dar şi pe A. Philippide, Giorge Pascu, Petre Andrei, Gr. Scorpan, Karl Kurt Klein, Șt. Bârsănescu, Gh. Zane, Valeriu Stoleriu, Radu Negru, cărora li s-au adăugat și alte nume sonore de scriitori, jurnaliști sau cercetători științifici. Perioada petrecută în tovărăşia cărţilor a fost pentru toţi o etapă importantă de acumulări , de cercetări pe care le-au fructificat în studiile de mai târziu.

Ceea ce este astăzi Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi arată, o dată în plus, dragostea şi grija pentru carte a înaintaşilor, credinţa că doar biblioteca poate asigura perenitatea valorilor. Organizarea unei biblioteci universitare, dotată cu tot ce i se poate cere de către studenţi şi profesori, dar care să îndeplinească şi rolul unei biblioteci publice şi naţionale, a fost ideea călăuzitoare care a stat la baza tuturor organizărilor, proiecte lor şi regulamentelor ce i-au dirijat activitatea.

Numai bibliotecarul din convingere, funcţionar de carieră, va putea face faţă unor cerinţe atât de multiple şi de mari.” Karl Kurt Klein (1897-1971), Director al Bibliotecii Universității (iunie 1932-noiembrie 1937)

INFO

Biblioteca Centrala Universitara Iasi

Adresa: Strada Păcurari 4 / 700511 Iaşi, România

Telefon: +40 232 264245

Fax: +40 232 261796

Email: bcuis@bcu-iasi.ro

Web: www.bcu-iasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: