Expoziția de carte veche și rară ”Patrimoniu românesc, patrimoniu european – patrimoniu universal”

Cu ocazia Zilei Europene a Patrimoniului, sărbătorită în fiecare an la data de 14 septembrie, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași invită iubitorii de valori bibliofile, în perioada 14 – 21 septembrie 2019, să viziteze expoziția de carte veche și rară Patrimoniu românesc, patrimoniu european – patrimoniu universal, organizată la sediul central.

Expoziția cuprinde atât lucrări românești, de mare importanță pentru vechea cultură românească, dar și tipărituri europene, precum și lucrări manuscrise (Octoih de sec. XIX, album de stampe aparținând unui colecționar francez).

Printre cărțile românești expuse se numără: De obște gheografie, primul manual de geografie tipărit la noi, tradus din franceză, la 1795, de episcopul Amfilohie Hotiniul; Carte de bucate, scrisă de o „prietenă a tuturor femeilor casnice” (identificată în persoana Mariei Maurer), București, 1849; Mitologie pe limba rumânească, de Stancu Căpățineanul, Craiova, 1830; Istoria Vechiului și a Noului Testament, apărută la Iași, în 1824, în traducerea, din greacă, a mitropolitului Veniamin Costache ș.a.

În ceea ce privește cartea europeană de patrimoniu, expoziția cuprinde ediții rare și deosebit de valoroase din autori celebri: Voltaire (1775), Homer (1682), Descartes (1685), Histoire de l’Empire Othoman, cunoscuta carte a lui Dimitrie Cantemir, tipărită la Paris, în 1743, Codul napoleonian din 1808 etc.
Toate aceste lucrări, valoroase prin conținut, dar și prin legătură, ilustrații, tipografie (spre exemplu, Elzevier), însemnări olografe de epocă, ex libris-uri etc. reprezintă o mică parte din lucrările de patrimoniu păstrate la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași și (ne) invită la reflecții și problematizări asupra tezaurului cultural din instituțiile publice, precum valorificarea, conservarea și cercetarea operelor rămase de la înaintașii noștri.

INFO

Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi

Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10

Tel/Fax: 0332/110044

E-mail programe@bjiasi.ro

Web: www.bjiasi.ro

FBwww.facebook.com/BibliotecaJudeteanaIasi

PE ACEEASI TEMA:

π (Pi) Day – atelier educativ interdisciplinar pentru copii

February’sMoonstruck – Concurs de felicitări și scrisori de dragoste în limba engleză

Expozitia Arhivele memoriei: Biblioteca Academiei Mihăilene -Zilele BCU

„Cămara lui Păstorel”, Ediția a V-a – Istoria unei rețete

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Inspectoratul Școlar Județean Iași inițiază în premieră programul Școala ALTFEL, de acasă

Muzicanții din Bremen la Teatrul Național de Televiziune

KLM va continua să zboare în 57 de destinații din întreaga lume

Iulius Iasi lanseaza o platforma care permite donarea directa catre spitale

Scrie un comentariu: