Expoziția de carte veche și rară ”Patrimoniu românesc, patrimoniu european – patrimoniu universal”

Cu ocazia Zilei Europene a Patrimoniului, sărbătorită în fiecare an la data de 14 septembrie, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași invită iubitorii de valori bibliofile, în perioada 14 – 21 septembrie 2019, să viziteze expoziția de carte veche și rară Patrimoniu românesc, patrimoniu european – patrimoniu universal, organizată la sediul central.

Expoziția cuprinde atât lucrări românești, de mare importanță pentru vechea cultură românească, dar și tipărituri europene, precum și lucrări manuscrise (Octoih de sec. XIX, album de stampe aparținând unui colecționar francez).

Printre cărțile românești expuse se numără: De obște gheografie, primul manual de geografie tipărit la noi, tradus din franceză, la 1795, de episcopul Amfilohie Hotiniul; Carte de bucate, scrisă de o „prietenă a tuturor femeilor casnice” (identificată în persoana Mariei Maurer), București, 1849; Mitologie pe limba rumânească, de Stancu Căpățineanul, Craiova, 1830; Istoria Vechiului și a Noului Testament, apărută la Iași, în 1824, în traducerea, din greacă, a mitropolitului Veniamin Costache ș.a.

În ceea ce privește cartea europeană de patrimoniu, expoziția cuprinde ediții rare și deosebit de valoroase din autori celebri: Voltaire (1775), Homer (1682), Descartes (1685), Histoire de l’Empire Othoman, cunoscuta carte a lui Dimitrie Cantemir, tipărită la Paris, în 1743, Codul napoleonian din 1808 etc.
Toate aceste lucrări, valoroase prin conținut, dar și prin legătură, ilustrații, tipografie (spre exemplu, Elzevier), însemnări olografe de epocă, ex libris-uri etc. reprezintă o mică parte din lucrările de patrimoniu păstrate la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași și (ne) invită la reflecții și problematizări asupra tezaurului cultural din instituțiile publice, precum valorificarea, conservarea și cercetarea operelor rămase de la înaintașii noștri.

INFO

Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi

Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10

Tel/Fax: 0332/110044

E-mail programe@bjiasi.ro

Web: www.bjiasi.ro

FBwww.facebook.com/BibliotecaJudeteanaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: