Expozitia colectiva de pictura ”Portretele muntilor”

 

Portretele Muntilor

UNIVERSITATEA DE ARTE „GEORGE ENESCU”- IASI, ACADEMIA DE TEATRU. MUZICA SI ARTE PLASTICE- CHISINAU, SC TARUS MEDIA SRL- BUCURESTI si GALERIA DE ARTA GRAND HOTEL TRAIAN- IASI EXPOZITIA  COLECTIVA DE  PICTURA ”PORTRETELE MUNTILOR”: 2 AUGUST – 3 SEPTEMBRIE 2012

Artisti Expozanti : Alexandra Floarea, Raluca Rotarescu, Ana-Maria Negara, Roxana Coatu, Maria Gheorghita, Andrei Morteci, Maria Vornicu,Tudor Coscodan,Adrian Crismaru, Lect.dr.Cristian Ungureanu

COORDONATOR PROIECT: LECT.DR.CRISTIAN UNGUREANU, U.A.G.E.- IASI

tabararetezat.blogspot.ro/

Simpozionul International de Pictura si Sculptura ce se desfasoara la cabana Cascada din masivul Retezat,  incepand din 2007, a devenit cel de-al treilea semestru al universitatilor de arte din lasi si Chisinau (Republica Moldova), prilej pentru un schimb intens si valoros de informatii artistice contemporane si pentru un experiment vizual total.

Actiunea este sponsorizata oficial de firmele membre ale TARUS Group. Toate editiile taberei s-au incheiat cu câte o expozitie de pictura (mai nou si sculptura) deschise intr-una din salile castelului Corvinestilor din Hunedoara sau la galeriile de arta U.A.P. din Deva si Hunedoara. Dincolo de calitatea rezultatelor obtinute la fiecare editie, credem ca important este spiritul de intensa colaborare si dialog care se naste aici, in inima muntilor Retezat, si care ne pune in ipostaza de a face plastica sociala alaturi de tinerii artisti vizuali (studenti, masteranzi sau artisti consacrati – absolventi ai universitatilor de arta amintite), dar si de publicul caruia le dedica gesturile lor artistice.

In arcul celor doua saptamâni din august, pe care le traim intens in ambientul (inca) salbatic al masivului Retezat, experimentam mixaje de tehnici specifice unor curente istorice sau abordam metode si tehnologii neconventionale, provocam seminarii spontane pe teme care privesc intregul ansamblu al lumii artelor, studiem diferite aspecte teoretice si practice legate de conditia artistului contemporan, a operei de arta si a formelor recente de institutionalizare a artelor, dezbatem existenta si rostul limitei dintre figurativ si abstract in teritoriul peisajului ca gen artistic, profund inspirati fiind de energia si frumusetea muntilor.

Sub apanajul unui autentic demers postmodern, tinerii artisti profesionisti sunt invitati, in cadrul acestor sesiuni, sa puna in discutie rostul si conditia peisajului contemporan. intr-un dialog deschis oricaror posibilitati, ei sunt invitati sa acceseze un intreg arsenal de procedee tehnice si conceptuale specifice artei zilelor noastre- o arta hibrida si contaminata cu influente din absolut toate domeniile vietii. Atentia ne este fixata pe identificarea caracteristicilor vizualului contemporan (in special a picturii) in sensul punerii sub semnul intrebarii a valabilitatii si eficientei acestora si pentru a intelege in ce masura propunerile foarte recente ale artei occidentale/planetare convin si se potrivesc specificului/spiritului societatii românesti aflata, dupa cum bine se stie, in profunde procese de redefinire.” (Lect.dr. Cristian Ungureanu, UAGE- Iasi)

INFO

www.grandhoteltraian.ro

Facebook/Galeria de Arta Grand Hotel Traian

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: