Expoziţia Caragiale de la “Luceafărul”, peste 20.000 de vizitatori

Caragiale in iasii junimii

Postată în holul de la parterul Teatrului “Luceafărul” şi vernisată în cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tînăr (7-12 octombrie), expoziţia “Caragiale în Iaşii Junimii” a fost vizionată pînă acum de un număr record de vizitatori: peste 20.000.

Parte a secţiunii din FITPT consacrată scriitorului de la a cărui naştere se împlinesc 160 de ani şi 100 de ani de la trecerea în nefiinţă, alături de filmul documentar Franzela exilului. Caragiale la Berlin de Alexandru Solomon, dezbaterea Caragiale şi poporul moderată de Doris Mironescu şi George Onofrei şi de spectacolele Teatrelor Odeon (CFR-Cometa, Copilul şi Căţelul) şi Masca (O noapte furtunoasă), expoziţia a rămas pe simezele teatrului pentru delectarea publicului.

Imaginile sînt reproduceri din colecţia personală a Olgăi şi a lui Constantin Liviu Rusu, secvenţe inedite care refac fragmentar atmosfera Iaşului de altădată în puncte de intersecţie cu biografia dramaturgului. “Apar imagini ce-l înfăţişează, începând din 1870 pînă în aprilie-mai 1912, în Iaşii Junimii, al revistelor „Viaţa românească“, „Convorbiri literare“ şi a altor ziare la care a colaborat, unde îşi va publica piesele şi amintirile sale de teatru, începînd cu O noapte furtunoasă, al Naţionalui ieşean al cărui director a fost şi care i-a prezentat cu succes piesele de teatru“, precizează realizatoarea Olga Rusu.

Imaginile şi legendele însoţitoare au făcut deliciul publicului, atît a celui care a venit în acest interval să vizioneze spectacolele teatrului, cît şi al unor clase de elevi venite special cu profesorii de limba şi literatura română, pentru a da o dimensiune practică lecţiilor despre viaţa şi creaţia lui I.L. Caragiale. Care spunea despre legăturile lui de suflet cu oraşul nostru că “…eu cu sufletul sînt mai mult ieşean decît bucureştean, deşi de fel sînt ploieştean (…). E uşor de explicat: în Iaşi mi s-a deşteptat mai întîi dragostea de patrie şi de artă şi de altele ale lumii!

Expoziţia rămîne deschisă în continuare.

INFO

Teatrul Luceafarul

PE ACEEASI TEMA:

Mineral Expo revine la Iaşi, în perioada 27-29 mai 2022

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: