Expozitia ”Calatoria”, Dragos Patrascu

dragos-patrascu-calatoria

Galeriile de artă “Cupola, Galeria de artă “N. Tonitza” și Galeria de artă “Th. Pallady” va invita in perioda 3-20 noiembrie 2014 la expozitia “Calatoria”  a artistului plastic Dragos Patrascu. Vernisajul va avea loc luni, 3 noiembrie 2014, de la ora 18:00, la Galeriile de Arta ”Cupola”. Proiectul CALATORIA este prima expozitie personala de anvergura pe care artistul iesean Dragos Patrascu o deschide la Iasi dupa 30 de ani.

Cuprinde o selectie de lucrari incepand cu autoportretele si compozitiile hiperrealiste din ultimii ani de facultate si din prima decada a anilor ’80, gravurile din ciclul ”Melancolia istoriei”, desenele in penita pe hartie si panza din anii ’90, incluzand ciclurile ”De la fereastra mea” si ”Note despre linie”.

Continua cu lucrarile  in care obiectul incepe sa fie inserat peste desenele facute in acrilic pe panza, cu picturile ”tactile” in care textul isi face prezenta si pana la prezentarea unei ”instalatii” de mari dimensiuni care va fi expusa la sala Cupola. Scenografie ludica, poetica, ironica, melancolica, in care personajele- obiect, orgolioase si pretioase se pierd in multime dar in acelasi timp ”striga” pentru a capta atentia, pentru ”a fi luate in seama”. Este o trimitere la multimile urbane, la dorinta de a iesi in evidenta dar si la insingurare, la melancolie. Este in acelasi timp si un elogiu adus diferentei intr-o lume in care uniformizarea gustului si a mentalitatilor au devenit omniprezente.

Această forjare material-spirituală a liniei, în creion, în culoare, în relief, în sârmă sau „disimulată” în obiect înseamnă Călătoria. Pentru că, deși artistul spune că opera lui e un fel de jurnal, nu trebuie să ne lăsăm „înșelați”. „Umbra”, mai mare, a creatorului, conduce sensul unei neliniștite și fericite căutări a formei. A expresiei.

De la lupta inițială cu sine pentru măiestrie, artistul lasă să se vadă, în prezent, o luptă în interiorul lucrărilor, între forțe spirituale care se ciocnesc într-o formă violent-contrastantă. Din nou, să nu pierdem din vedere că e o călătorie a liniei – inițiatică – prin forme. Se îngroașă, se colorează, se încearcă pe sine. Vie, nu admite că ar putea avea limite. Cel puțin nu convenționale, impuse.

Însă baza rămâne arta de maestru desenator care visează să i se întrupeze liniile. Un paradis în care mâna, ochiul și lucrurile să atingă gradul de contopire în care desenul să pară că nu mai e necesar. În care armonia și contrastul să se unească într-o singură linie-formă, într-un timp comun.

Utopie sau joc de cuvinte, cert este că artistul nu se învârte în cerc, nici nu caută un perpetuum mobile, ci, așa cum se cere în ordine spirituală, – evoluează.” –Ana Ioan

INFO

Galeriile de artă “Cupola”
Str. Cuza Vodă nr. 2

Galeriile de artă “N. Tonitza” și “Th. Pallady”
Str. Lăpușneanu nr. 7-9

www.facebook.com/pages/Dragos-Patrascu

Facebook Event

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: