Expozitia ca (micro)oras


22 noiembrie – 2 decembrie 2011 in foyerul Teatrului pentru Copii si Tineret “Luceafarul” Iasi are loc deschiderea proiectului “Expozitia ca (micro)oras”.

Curator: Catalin Gheorghe.
Artisti: Dan Acostioaei, Luminita Apostu + Ionut Toma, Matei Bejenaru, Lavinia German, Andrei Nacu, Dumitru Oboroc, SATELLITE, Bogdan Teodorescu.
Expozitia ca (micro)oras este un proiect de arheologie a arhitecturii si de diagramare a interventionismului urban, de critica a stilurilor expozitionale locale si de schimbare vizuala, realizat cu sprijinul Fondului Elysée pentru proiecte culturale franco-germane in terte tari.

Organizatori: Centrul Cultural Francez Iasi si Centrul Cultural German Iasi in parteneriat cu Universitatea de Arte “George Enescu” Iasi, Asociatia Vector Iasi, Asociatia Studentilor Arhitecti din Iasi, Facultatea de Arhitectura “G.M. Cantacuzino” din Iasi, Departamentul de Jurnalistica si Stiintele Comunicarii (Facultatea de Litere, Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi) si Teatrul pentru Copii si Tineret “Luceafarul” Iasi.

Concept: Acest proiect a pornit de la premisa contextula a unei regandiri reflexive, investigative si practice a influentelor reciproce dintre elemente ale arhitecturii urbane din orasul Iasi si componente informale ale designului expozitional, cu consecintele lor directe asupra formele vietii locuitorilor orasului. Expresiile de caz ale designului si arhitecturii vietii urbane locale sunt reconsiderate intr-un design arhitectural expozitional care ilustreaza forme nevralgice de criticalitate si creativitate.

Desfasurat pe parcursul unui an, proiectul Expozitia ca micro-oras a vizat dezvoltarea relationala si educationala a atitudinilor critice si aptitudinilor creative ale studentilor de la facultatile de Arte, Design si Arhitectura prin intermediul facilitarii unui schimb profesional de dezbateri performative si a unei productii de lucrari de arta instalativa in cadrul a doua module de lucru care au implicat participarea colaborativa a 2 invitati din spatiul franco-german (Tilman Wendland si Guillaume Desanges), studenti din Iasi si artisti locali (care isi expun lucrarile in expozitia finala).

Schimbarea vizuala, a modalitatii de a gandi interdisciplinar si colaborativ stilul expozitiilor de arte, a devenit o tema de lucru relevanta nu doar pentru artistii vizuali, ci si pentru designerii si arhitectii din aceeasi generatie. Acest proiect a propus crearea oportunitatii lucrului-in-comun al studentilor din ariile artelor vizuale, designului si arhitecturii intr-un cadru informal si pragmatic. In proiect au fost integrate si studii de analiza critica a abordarii designului si arhitecturii in spatiul urban local, precum si cercetari de teren realizate de studentii de la facultatile de Sociologie si Jurnalism.

Expozitia este deschisa zilnic intre orele 11:00 – 15:00.

Marti, 29 noiembrie, ora 6 pm, in Sala mica a Teatrului pentru Copii si Tineret “Luceafarul” Iasi vor avea loc o serie de prezentari si o dezbatere publica pe teme generate de cultura vizuala urbana, de la teatru la architectura. In deschiderea expozitiei se va lansa si o noua editie a publicatiei bilingve “Vector – cercetare critica in context: Expozitia ca (micro)oras”, editor:  Catalin Gheorghe, Asociatia Vector, Iasi, 2011.

Publicatia este realizata cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National si al Centrului Cultural German Iasi.

Cuprins:

 • Catalin Gheorghe, Expozitia ca mod de interventie in oras;
 • Kristina Lee Podesva,  Controlul timpului inseamna totul (sau asa pare sa fie in ultima vreme);
 • Claire Doherty, Evenimentul;
 • Mimi Zeiger, Cutia de unelte a interventionistului;
 • Guillaume Désanges, Tractatus Logico-Artisticus;
 • Tilman Wendland, insert design expozitional;
 • Contributii ale artistilor locali:
 • Dan Acostioaei, Green Park;
 • Matei Bejenaru, The city of the future […];
 • Lavinia German, On the margins of the revanchist city;
 • Florin Lazarescu, Zo-orasul / Zoo-city;
 • Andrei Nacu, Bahlui;
 • Dumitru Oboroc, Oboroc feat. Tiravanija;
 • SATELLITE, Flatten area – “Sugar, spice and everything nice!”;
 • Bogdan Teodorescu, On the aesthetics of the city;

Contributii ale studentilor de la Arte:Luminita Apostu si Ionut Toma; Alex Gheorghita; Octavian Tudose.
Contributii ale studentilor de la Arhitectura: Ionut Ariton & Cornelia Revulet; Marius Boghian; Cosmin Cadere & Adina Prisecariu; Ioana Ciobanu & Catalina Rusanovschi; Stefan Radu Pintilie & Samuel Stefan; Sergiu Popa;
Contributii ale studentilor de la Jurnalism: Raluca Tronaru, Monica Grecu, Andra Nesu, Ștefan Aniculaesei: Fabrica de Țigarete din Iași – de la prosperitate la ruina.
Interviu sociologic: Daniela Acatanoaiei, sociolog, interviu cu Gheorghe Heres, arhitect: Cum poti exprima o idee intr-un sistem de prefabricate?

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: